Neonatal sepsiste halp (hemoglobin, albumin, lenfosit ve platelet) skoru ve tam kan sayımından elde edilen inflamatuvar belirteçlerin duyarlılık ve özgüllüklerinin araştırılması
A scientific study investigating the sensitivity and specificity of the halp (hemoglobin, albumin, lymphocyte, and platelet) score and complete blood count–derived inflammatory markers in neonatal sepsis
  1. Tez No: 1000514
  2. Yazar: YEDA ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI OKBAY GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: HALP skoru, inflamatuvar biyobelirteçler, neonatal sepsis, tam kan sayımı, Complete blood count, HALP score, Inflammatory biomarkers, Neonatal sepsis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Neonatal sepsiste tam kan sayımı, C-reaktif protein (CRP) ve albuminden türetilen inflamatuvar belirteçlerin duyarlılık ve özgüllüklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İncelenen biyobelirteçler; HALP skoru (Hemoglobin × Albumin × Lenfosit / Trombosit), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), lenfosit/monosit oranı (LMR), trombosit/lenfosit oranı (PLR), sistemik immün-enflamasyon indeksi (SII), sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI), CRP/albumin oranı (CAR), pan-immün inflamasyon değeri (PIV) ve nötrofil/albumin oranı (NAR) idi. Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Ocak 2020 ile Ekim 2024 tarihleri arasında Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ne sepsis tanısı ile yatırılan yenidoğanların verileri kullanılarak gerçekleştirildi. Hastalar önce erken başlangıçlı sepsis (ENS) ve geç başlangıçlı sepsis (GNS) olmak üzere iki ana gruba ayrıldı, ardından her grup şüpheli ve kanıtlanmış sepsis olarak alt gruplara ayrıldı. Şüpheli sepsis tanılı hastalar, sadece laboratuvar sepsisi (CRP > 10 mg/L ve/veya ilk 72 saatte prokalsitonin (PCT) > 20 ng/ml veya 72. saatten sonra > 2.5 ng/ml) olanlar ve klinik ±laboratuvar bulguları olanlar olarak ikiye ayrıldı. Sonuç olarak hastalar üç grupta incelendi: laboratuvar sepsisi (Grup 1), klinik sepsis (Grup 2) ve kültür ile kanıtlanmış sepsis (Grup 3). İnflamatuvar belirteçlerin bu üç gruptaki tanısal performansları ROC analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 569 yenidoğanın %53,7'si ENS, %46,3'ü GNS tanısı alındı. ENS'de HALP skorunun sırasıyla 10,50 ve 10,57'nin üzerinde saptanması Grup 1'den ve Grup 2'den Grup 3'ü ayırmada %67,5 duyarlılığa sahipti (sırasıyla AUC: 0,362 %95 GA: 0,254–0,469, p= 0.013; AUC: 0,642 %95 GA: 0,546–0,738, p= 0,005). NLR, ENS grubunda <2,17 kesme değeri ile Grup 1'i Grup 3'ten %70 oranında (AUC: 0,618 %95 GA: 0,510–0,726, p=0,034), GNS grubunda ise <0,83 değeriyle Grup 2'yi Grup 3'ten %67,2 oranında ayırt ediyordu (AUC: 0,601 %95 GA: 0,514–0,687, p=0,020). ENS grubunda LMR, Grup 1'i hem Grup 2'den (AUC: 0,593 %95 GA: 0,521–0,666, p=0,015) hem de Grup 3'ten (AUC: 0,614 %95 GA: 0,511–0,717, p=0,041) ayırmada anlamlı bulundu; sırasıyla >4,15 ve >4,42 kesme değerleri belirleyici idi. Ayrıca ENS grubunda, PLR (>49,15) ve SII (>376,04) Grup 2'yi Grup 3'ten ayırmada istatistiksel olarak anlamlı bulundu (sırasıyla AUC: 0,378 %95 GA: 0,281–0,475, p=0,016; AUC: 0,385 %95 GA:0,291–0,480, p=0,024). Hem ENS hem de GNS olgularında en yüksek tanısal doğrulukCAR ile elde edildi; >0,27 kesme değeriyle ENS'de %94,1, >0,22 değeriyle GNS'de %100 özgüllükle Grup 1'i Grup 2 ve Grup 3'ten ayırıyordu (ENS: AUC=0,881, %95 GA: 0,787–0,876, p<0,001; GNS: AUC=0,845, %95 GA: 0,773–0,918, p<0,001). Sonuç: Çalışmamızda HALP skoru, NLR, LMR, PLR, SII ve CAR neonatal sepsis tanı ve tedavi takibinde kullanılabilecek ucuz ve ek girişim gerektirmeyen belirteçler olarak öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the diagnostic sensitivity and specificity of novel inflammatory markers calculated using complete blood count (CBC), C-reactive protein (CRP), and albumin levels in neonatal sepsis. The evaluated indices included the HALP score (Hemoglobin × Albumin × Lymphocyte / Platelet), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), lymphocyte-to-monocyte ratio (LMR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammation response index (SIRI), CRP/albumin ratio (CAR), pan-immune-inflammation value (PIV), and neutrophil/albumin ratio (NAR). Methods: This retrospective study was conducted using the medical records of neonates admitted with a diagnosis of sepsis to the Neonatal Intensive Care Unit of Prof. Dr. Feriha Öz Emergency Hospital between January 2020 and October 2024. Patients were initially classified into two main groups as early-onset sepsis (EOS) and late-onset sepsis (LOS). Each group was subdivided into suspected and proven sepsis. Suspected sepsis cases were further differentiated into those with only laboratory findings (CRP >10 mg/L and/or PCT >20 ng/mL within the first 72 hours or >2.5 ng/mL after 72 hours) and those with both clinical and/or laboratory findings. Consequently, all patients were evaluated under three categories: Group 1 consisted of cases with laboratory sepsis, Group 2 included clinical sepsis cases, and Group 3 comprised culture-proven sepsis. The diagnostic performance of inflammatory markers across these three groups was analyzed using receiver operating characteristic (ROC) analysis. Results: Among the 569 neonates included in the study, 53.7% were diagnosed with early-onset sepsis (EOS) and 46.3% with late-onset sepsis (LOS). In the EOS group, a HALP score above 10.50 and 10.57 differentiated Group 3 from Group 1 and Group 2 with 67.5% sensitivity (AUC: 0.362, 95% CI: 0.254–0.469, p=0.013; AUC: 0.642, 95% CI: 0.546–0.738, p=0.005, respectively). NLR, with a cut-off value <2.17 in the EOS group, distinguished Group 1 from Group 3 with 70% accuracy (AUC: 0.618, 95% CI: 0.510–0.726, p=0.034); in the LOS group, a cut-off <0.83 differentiated Group 2 from Group 3 with 67.2% accuracy (AUC: 0.601, 95% CI: 0.514–0.687, p=0.020). In EOS, LMR was significant in differentiating Group 1 from both Group 2 (AUC: 0.593, 95% CI: 0.521–0.666, p=0.015) and Group 3 (AUC: 0.614, 95% CI: 0.511–0.717, p=0.041), with cut-off values >4.15 and >4.42, respectively. Additionally, PLR (>49.15) and SII (>376.04) were statistically significant in distinguishing Group 2 from Group 3 in EOS (AUC: 0.378, 95% CI: 0.281–0.475, p=0.016; AUC: 0.385, 95% CI: 0.291–0.480, p=0.024). CAR demonstrated the highest diagnostic accuracy in both EOS and LOS, distinguishing Group 1 from Groups 2 and 3 with >0.27 cut-off in EOS (specificity 94.1%, AUC: 0.881, 95% CI: 0.787–0.876, p<0.001) and >0.22 in LOS (specificity 100%, AUC: 0.845, 95% CI: 0.773–0.918, p<0.001). Conclusion: In our study, HALP, NLR, LMR, PLR, SII, and CAR emerged as low-cost and non-invasive biomarkers that may be useful in the diagnosis and monitoring of neonatal sepsis.