Comparative analysis of controller designs for pan-tilt system with respect to performance and control effort
Pan ve tilt sistemi için farklı kontrolcü tiplerinin performans ve kontrol eforu açısından karşılaştırılması
  1. Tez No: 991969
  2. Yazar: EFE YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal kontrol, Doğrusal olmayan kontrol, Genelleştirilmiş doğrusal modeller, Geri beslemeli doğrusallaştırma, Linear control, Nonlinear control, Generalized linear models, Feedback linearization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Pan–tilt sistemi dogrusal olmayan bir dinami ˘ ge sahiptir ve bu durum sistemin ˘ hassas bir ¸sekilde kontrol edilmesini zorla¸stırmaktadır. Bu çalı¸smada, sistemin hem dogrusal olmayan hem de do ˘ grusal hale getirilmi¸s matematiksel modelleri ˘ elde edilmi¸stir. Dogrusal model temel alınarak Oransal–Türev (PD) ve Lineer Kare ˘ Regülatör (LQR) denetleyiciler tasarlanmı¸s ve her iki model üzerinde test edilmi¸stir. Denetleyicilerin performansı, sistem cevabı, kontrol eforu ve uygulanabilirlik açısından degerlendirilmi¸stir. Do ˘ gruluk artırmak amacıyla, yerçekimi etkisi modele ˘ dahil edilerek kontrol yapısında telafi edilmi¸stir. MATLAB ortamında PD, LQR ve ileri beslemeli (feedforward) denetleyici yapılarına ait kazançlar optimize edilerek benzetimler gerçekle¸stirilmi¸stir. Çalı¸smanın geni¸sletilmi¸s kısmında, sistem kararlılıgını artırmak ve durum kestirimi sa ˘ glamak amacıyla Lyapunov tabanlı ˘ dogrusal olmayan bir denetleyici ve Yüksek Kazançlı Gözleyici (High-Gain ˘ Observer, HGO) tasarlanmı¸stır. Elde edilen dogrusal ve do ˘ grusal olmayan denetim ˘ yapılarının etkinlik ve dayanıklılık açısından kar¸sıla¸stırmalı analizi yapılmı¸stır.
Özet (Çeviri)
The pan–tilt system exhibits nonlinear dynamics, making precise control challenging. In this study, both nonlinear and linearized mathematical models of the system were derived. Based on the linear model, Proportional–Derivative (PD) and Linear Quadratic Regulator (LQR) controllers were designed and tested on both linearized and nonlinear models. Controller performance was evaluated in terms of system response, control effort, and practical applicability. To improve accuracy, gravity effects were modeled and compensated within the control structure. Simulations were carried out in MATLAB using optimized gains for PD, LQR, and feedforward-compensated configurations. In the extended part of the study, a Lyapunov-based nonlinear controller and a High-Gain Observer (HGO) were developed to enhance stability and enable state estimation. Both linear and nonlinear control schemes were analyzed comparatively to assess their effectiveness and robustness.