Foreign direct investments and domestic investments: A sectoral analysis
Doğrudan yabancı yatırımlar ve yurt içi yatırımlar: Sektörel bir analiz
  1. Tez No: 991989
  2. Yazar: ECE TOPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PELİN ÖGE GÜNEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Foreign direct investments
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu tezin temel amacı, gelişmiş ülkelerde doğrudan yabancı yatırımların (DYY) yurtiçi yatırımları sektörel düzeyde nasıl etkilediğini kapsamlı bir şekilde incelemektir. Literatürde genellikle, sektörler arası yapısal farklılıklar göz ardı edilerek, DYY'nin yurtiçi yatırımlar üzerindeki etkisi büyük ölçüde toplam düzeyde incelenmektedir. Ancak, toplam düzeyde yapılan analiz, farklı sektörlerin iç dinamiklerinden kaynaklanabilecek önemli etkileşimleri gizleyebilir. DYY'nin yurtiçi yatırımlar üzerindeki etkisinin homojen ve sektörlerden bağımsız olduğunu varsaymak gerçekçi değildir. Bu nedenle, DYY'nin sektörler düzeyindeki etkilerinin incelenmesi, toplu düzeydeki analizlere kıyasla, daha gerçekçi ve politika açısından daha anlamlı sonuçlar ortaya koymaktadır. Mevcut literatür gözetildiğinde, bu çalışma 28 gelişmiş ülkede, 2009-2019 döneminde, DYY'nin yurtiçi yatırım üzerindeki etkilerini sektörel bakış açısıyla ve dinamik panel veri analizi yöntemiyle ilk kez ayrıntılı olarak incelemektedir. Çalışmada birincil, imalat ve hizmetler sektörleri ele alınmıştır. Analizi daha da derinleştirmek adına alt sektörler dahil edilmiştir. Birincil sektör, tarım ve madencilik sektörleri olarak, hizmetler sektörü ise finans ve sigortacılık, bilgi ve iletişim, ulaştırma ve depolama ve inşaat sektörleri olmak üzere alt sektörlere ayrılmıştır. Ekonometrik sonuçlar, DYY'nin tarım sektörü ve finans ve sigortacılık hariç tüm sektörler ve alt sektörlerde yurtiçi yatırımı dışladığını göstermektedir. Ancak, uzun vadede bilgi ve iletişim sektörü ile ulaştırma ve depolama sektöründe dışlama etkileri ortadan kalkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this thesis is to comprehensively examine how foreign direct investments (FDI) affect domestic investments (DI) at the sectoral level in developed countries. The existing literature largely examines the effects of FDI on DI at the aggregate level, ignoring structural differences across sectors. However, aggregate data can mask significant interactions that stem from the internal dynamics of different sectors. Assuming that the impact of FDI on DI is homogeneous and sector-independent is unrealistic. Therefore, examining the effects of FDI on DI at the sectoral level produces more accurate and policy-relevant insights than aggregate-level analyses. As the literature largely neglects this distinction, this study is, to the best of our knowledge, the first to examine in detail the impact of FDI on DI using a dynamic panel data estimation at the sectoral level for 28 developed countries during the period 2009–2019. Three major sectors are considered: primary, manufacturing, and services. To further deepen the analysis, sub-sectors are also examined. The primary sector is divided into the agriculture and mining sectors, while the services sector is divided into the finance and insurance, information and communication, transportation and storage, and construction sectors. The econometric results show that FDI crowds out DI in all sectors and sub-sectors except the agriculture sector and the finance and insurance sector. However, crowding out effects disappear in the information and communication sector and the transportation and storage sector in the long run.