1950 sonrası Türk romanında ekonomi politik bağlamında kent
The urban in the economic-politic context post-1950 Turkish novels
  1. Tez No: 991996
  2. Yazar: ASENA YAĞMUR ÇELİK ZONGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi, Kentleşme, Roman, Republican Period, Urbanization, Novel
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
1950 Sonrası Türk Romanında Ekonomi Politik Bağlamında Kent başlığını taşıyan bu tezde, ulus-devletin kentleşme sürecinden emek gücünün kentleşme sürecine ardından sermayenin kentleşme sürecinden 2000'li yılların ilk çeyreğine kadar ekonominin politiğiyle inşa edilen ve Türk romanına yansıyan kentleri ve kentleşme olgusunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Karl Marx ve Friedrich Engels'in çalışmalarıyla şekillenen Marksist Teori'nin 1960'lara kadar tarihe ve zamana odaklanarak gölgede bıraktığı mekânı, kenti ve coğrafyayı analiz nesnesi haline getiren Henri Lefebvre, Manuel Castells, David Harvey, Neil Smith, Edward Soja, Leslie Kern ve Doreen Massey'in geliştirdikleri çağdaş kent teorileri temel alınmıştır. Çağdaş kent teorileri ışığında, anlatı zamanı Cumhuriyet'in ilanından 2000'li yılların ilk çeyreğine kadar olan otuz dört roman incelenmiştir. İncelenen romanlar çerçevesinde, 1950 sonrası Türk romanında kentlerin ve kentsel mekânların, hâkim iktidar ve kapitalist ekonomi tarafından diğer bir ifadeyle ekonominin politiğiyle sürekli dönüşüme uğratılarak metalaştırıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma literatüre ulus-devletin kentleşme sürecinden 2000'li yılların ilk çeyreğine kadar kentleşme olgusunu Türk romanı üzerinden ortaya koyarak katkı sağladığı gibi yeni bir mekân okuma önerisi de sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled The Urban in the Economic-Politic Context Post-1950 Turkısh Novels, aims to examine the urban and urbanization process reflected in Turkish novels, which were constructed by the politics of the ecenomy from the urbanization process of the nation-state to the urbanization process of the labor force and then to the urbanization process of capital, up to the first quarter of the 2000s. In line with this aim, the contemporary urban theories developed by Henri Lefebvre, Manuel Castells, David Harvey, Neil Smith, Edward Soja, Leslie Kern and Doreen Massey, who made space, urban and geography the object of analysis, which were overshadowed by the Marxist Theory shaped by the works of Karl Marx and Friedrich Engels until the 1960s by focusing on history and time, were taken as basis. In light of contemporary urban theories, thirty-four novels spanning the period from the establishment of the Republic to the first quarter of the 2000s were examined. Within the framework of the novels examined, it has been concluded that in post-1950 Turkish novels, urban and urban spaces have been continuously transformed and commodified by the governing power and capitalist economy, in other words, by the politics of the economy. This study contributes to the literature by examining the process of urbanization in the nation-state through the lens of Turkish novels up to the fisrt quarter of the 2000s, while also approach to reading space.