Tarihi seyri içerisinde bilimselci tefsir yorumlarının kritiği
A critical evaluation of scientific tafsir in its historical development
  1. Tez No: 992091
  2. Yazar: MESUT GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİHAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, Kevnî Âyet, Tefsir, Bilimsel Tefsir, Qur'an, Cosmic Verse, Tafsir, Science, Scientific Tafsir
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bilimsel tefsir, Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan kevnî âyetleri bilimsel verilerle ilişkilendirerek yorumlamayı esas alan bir yaklaşımdır. Bu yöntemle Kur'ân'ı tefsir edenler, pek çok bilimsel verinin Kur'ân'da yer aldığını iddia etmişlerdir. Bu bağlamda çalışmamızda biyoloji ve anatomi, kozmoloji ve astronomi, yer ve doğa, teknoloji ile ilgili bilimsel mesaj içerdiği iddia edilen âyetler belirlenmiş, bu âyetler arasından bilimle yoğun olarak ilişkilendirilenler seçilmiştir. Seçilen âyetlerle ilgili öncelikle bilimselci tefsir yorumlarına, ardından erken döneme doğru kronolojik bir sıra izlenerek diğer tefsircilerin yorumlarına yer verilmiştir. Bunun yanında seçilen âyetlerin anlaşılmasında belirleyici olan kelimelerin sözcük anlamları üzerinde durulmuş, âyetler bağlamlarından koparılmadan değerlendirilmiştir. Böylelikle bilimsel mesaj içerdiği iddia edilen âyetlerin tarihi süreçteki yorumlarını, bu yorumların bilimsel yorumlarla farklılıklarını ve varsa benzerliklerini ortaya koymak, böylece bilimsel tefsir yönteminin güvenilirliğini tartışmak amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda, bilimsel mesaj bulunduğu iddia edilen âyetlerden pek çoğunun, metin içi ve metin dışı bağlam dikkate alınmadan ve gramer kurallarına uyulmadan tefsir edildiği, ilgili âyetlerin tarihsel süreçte genellikle bilimselci tefsir yorumlarından farklı şekilde yorumlandığı görülmüştür. Bunun yanında sınırlı sayıda da olsa ilgili âyetlere yapılan bazı erken dönem yorumlarının bilimselci tefsir yorumlarıyla benzer olduğu ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen bu veriler, bilimselci tefsir yorumlarından pek çoğunun gerçeklikten uzak olduğunu, bu nedenle yöntemin güvenilirliğinin tartışmalı olduğunu, bununla birlikte bilimsel tefsir yönteminin toptan yok sayılamayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Scientific tafsir is an approach based on interpreting the cosmic verses in the Qur'an by relating them to scientific data. Those who interpret the Qur'an through this method have claimed that many scientific facts are mentioned in the Qur'an. The verses that are claimed to contain scientific messages related to biology and anatomy, cosmology and astronomy, earth and nature, and technology were identified, and among these verses, those that are intensively associated with science were selected. First, the interpretations of the scientific tafsir concerning the selected verses were included, and then the interpretations of other exegetes were presented. In addition, the verses were evaluated without being detached from their contexts. It was aimed to reveal the interpretations of the verses claimed to contain scientific messages, to determine the differences and, if any, similarities between these interpretations and the scientific ones, and thereby to discuss the reliability of the scientific tafsir method. It was observed that many of the verses examined were interpreted without taking into account the intra-textual and extra-textual context and without following grammatical rules, and that most of these verses were interpreted differently from the scientific tafsir interpretations. In addition, although limited in number, it was also revealed that some early period interpretations showed similarities with the scientific tafsir interpretations. These findings indicate that many of the scientific tafsir interpretations are far from reality, that therefore the reliability of the method is debatable, and that nevertheless the scientific tafsir method cannot be completely disregarded.