Bipolar bozukluk tanılı hastalarda mani ve remisyon dönemlerindeki minör hemoglobin düzeylerinin seyrinin incelenmesi
Investigation of the course of minor hemoglobin levels in manic and remission episodes in patients diagnosed with bipolar disorder
- Tez No: 992100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ İNCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, Bipolar disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bipolar bozuklukta duygudurum dönemlerinde artan nöroenerjetik aktivite ve metabolik gereksinimin hematolojik sistem üzerinde etkileri olabileceği düşünülmektedir. Oksijen taşıma kapasitesiyle ilişkili minör hemoglobin fraksiyonlarındaki değişimlerin dönemsel biyolojik süreçleri yansıtabilme potansiyeli bulunmaktadır. Bu çalışmada, Bipolar I Bozukluk tanılı hastalarda mani ve remisyon dönemlerinde ölçülen fetal hemoglobin (HbF) ve hemoglobin A₂ (HbA₂) düzeylerinin boylamsal olarak incelenmesi, dönemsel biyolojik değişimlere duyarlılıklarının değerlendirilmesi ve potansiyel biyobelirteç olarak kullanılabilirliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, SBÜ Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 01/09/2024–01/09/2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Katılımcılara sosyodemografik ve klinik veri formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği ve Hamilton Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Mani ve remisyon dönemlerinde olmak üzere her hastadan iki kez venöz kan örneği alınmış ve hemoglobin fraksiyonları Adams HA-8180T iyon değişim HPLC sistemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Mani döneminde yatarak tedavi gören 100 hastadan takip sürecini tamamlayan 61 hastanın verileri değerlendirilmiştir. HbF düzeyleri mani döneminde remisyona göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. HbA₂ düzeylerinde genel örneklemde dönemsel değişim saptanmamış, ancak sigara içmeyen hastalarda HbA₂ düzeylerinin mani döneminde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Soygeçmişinde major depresyon öyküsü bulunan hastalarda HbF düzeylerinin mani döneminden remisyona anlamlı düşüş gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca HbF düzeyi ile hastalık süresi ve toplam yatış sayısı arasında zayıf pozitif bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, HbF düzeylerinin bipolar bozuklukta mani dönemine duyarlı olabileceğini ve biyolojik stres yanıtını yansıtan bir parametre olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir. HbA₂ daha stabil bir fraksiyon olup dönemsel değişikliklere sınırlı duyarlılık göstermiştir. Sigara kullanımının dönemler arası hemoglobin fraksiyonları üzerinde olan etkisi bu çalışmada dışlanamamıştır. Bulgular, hemoglobin fraksiyonlarının bipolar bozuklukta potansiyel biyobelirteçler olabileceğine işaret etmektedir; ancak daha geniş örneklemler ve daha hassas göstergelerle desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Increased neuroenergetic activity and metabolic demand during mood episodes in bipolar disorder may influence hematological physiology. Changes in minor hemoglobin fractions, which are associated with oxygen-carrying capacity, may reflect underlying period-dependent biological processes. This study aimed to longitudinally examine fetal hemoglobin (HbF) and hemoglobin A₂ (HbA₂) levels measured during manic and remission episodes in patients diagnosed with Bipolar I Disorder, to evaluate their sensitivity to episodic biological changes, and to investigate their potential utility as biomarkers. Methods: This study was conducted at SBÜ Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Psychiatric Training and Research Hospital between 01/09/2024 and 01/09/2025. Participants were assessed with a sociodemographic and clinical data form, the Young Mania Rating Scale, and the Hamilton Depression Rating Scale. Venous blood samples were obtained twice from each patient—once during the manic episode and once during remission. Hemoglobin fractions were analyzed using the Adams HA-8180T ion-exchange HPLC system. Results: Of the 100 patients hospitalized during a manic episode and meeting the inclusion criteria, 61 who maintained clinical remission for at least three months and provided a second blood sample were included in the final analysis. HbF levels were significantly higher during mania compared to remission. While no overall period-dependent change in HbA₂ was observed, non-smokers exhibited higher HbA₂ levels during mania. Patients with a family history of major depressive disorder demonstrated a significant decrease in HbF from mania to remission. Additionally, a weak positive correlation was found between HbF levels and both illness duration and total number of hospitalizations. Conclusion: This study suggests that HbF levels may be sensitive to the manic phase in bipolar disorder and could serve as a parameter reflecting biological stress response. HbA₂, being a more stable fraction, showed limited sensitivity to periodic changes. The potential influence of smoking on inter-episode hemoglobin fractions cannot be excluded in this study. Our findings suggest that hemoglobin fractions may represent potential biological biomarkers in bipolar disorder; however, confirmation with larger samples and more sensitive measures is necessary.