Böbrek nakli yapılan çocuklarda prognozu etkileyen faktörler
Factors affecting prognosis in children undergoing kidney transplatation
- Tez No: 992099
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN KARABAY BAYAZIT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nefroloji, Child Health and Diseases, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, çocuk hasta, greft survi, kidney transplantation, pediatric patients, graft survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocuklarda böbrek nakli, yaşam süresi ve kalitesini arttıran en etkili renal replasman tedavisidir. Bu çalışmada, merkezimizde böbrek nakli nedeniyle izlemde olan çocuk hastalarda greft ve hasta prognozunu etkileyen klinik, immünolojik ve demografik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: 2009–2022 yılları arasında izlenen 66 pediatrik böbrek nakli hastasında klinik, laboratuvar ve izlem verilerinin greft kaybı ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: %56,1'i erkek (n=37) ve %43,9'u kızdır (n=29) olup nakil yaşları 1,23 ile 17,9 (11,6 ± 4). Preemptif nakil oranı %31,8 olup en sık etiyoloji konjenital ürolojik anomalilerdi. HLA tam uyum %4,7 düzeyindeydi. Erken dönemde %40 oranında cerrahi komplikasyon ve %10 oranında gecikmiş greft fonksiyonu görüldü. Hastaların %68,2'sinde akut rejeksiyon şüphesi gelişmiş olup en sık rejeksiyon tipi akut T hücre aracılı rejeksiyondu (%27,3). Rejeksiyon dışı patolojiler arasında CNI toksisitesi, kronik allogreft nefropatisi ve nadiren poliomavirüs nefropatisiydi. Hastalar 0–6, 6–12 ve >12 yaş olarak gruplandırıldığında yaş grupları arasında rejeksiyon oranları açısından fark saptanmadı. Nakil öncesi değişkenler ile rejeksiyon gelişimi arasında anlamlı ilişki bulunmadı ve HLA mismatch artışı da rejeksiyon riskini etkilemedi (p>0,05). Nakil sonrası ilk 6 ay ve ilk yıl içinde rejeksiyon yaşayan hastalarda greft kaybı anlamlı şekilde artmış olduğu saptandı (p<0,05). Allogreft biyopsilerinde kalsinörin inhibitörü toksisitesi ve kronik allograft nefropatisi olanlarda greft kaybı sıklığı artmıştı (p=0,022 ve p=<0,001). Hastanın %22,7'sinde greft kaybı gelişmiş olup nedenleri kronik allogreft hasarı (%40), akut/kronik rejeksiyonlar (%20), cerrahi komplikasyonlar (%13,3) ve primer hastalık nüksüydü (%6,7). Hasta sağkalımı ilk 5 yılda %98, greft sağkalımı 1., 3. ve 5. yıllarda sırasıyla %93,9, %88,9 ve %80,8; 10. yılda ise %51,5 idi. Sonuç: Çalışmamızda pediatrik böbrek nakillerinde erken rejeksiyon, glomerüler hastalık etiyolojisi, düşük ilk yıl GFR ve ilaç uyumsuzluğu greft kaybının temel belirleyicileri olarak saptanmıştır. Bu risklerin erken tanınması greft sağkalımını artırabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Kidney transplantation is the most effective renal replacement therapy in children, improving both survival and quality of life. This study aimed to identify clinical, immunological, and demographic factors influencing graft and patient outcomes in pediatric kidney transplant recipients followed at our center. Materials and Methods: Clinical, laboratory, and follow-up data from 66 pediatric kidney transplant recipients monitored between 2009 and 2022 were evaluated to determine factors associated with graft loss. Results: Of the patients, 56.1% were male and 43.9% were female, with a transplant age range of 1.23–17.9 years (mean 11.6 ± 4). The preemptive transplant rate was 31.8%, and congenital urological anomalies were the most common etiology. Complete HLA matching was observed in only 4.7% of recipients. Early postoperative complications occurred in 40% and delayed graft function in 10% of patients. Acute rejection suspicion was noted in 68.2%, with acute T-cell–mediated rejection being the most frequent type (27.3%). Non-rejection findings included calcineurin inhibitor toxicity, chronic allograft nephropathy, and occasional polyomavirus nephropathy. Rejection rates did not differ across age groups, and pre-transplant variables—including HLA mismatch—were not associated with biopsy-proven rejection (p>0.05). Graft loss was significantly higher in patients experiencing rejection within the first 6–12 months (p<0.05). Calcineurin inhibitor toxicity and chronic allograft nephropathy were also linked to increased graft loss (p=0.022 and p<0.001). Overall, 22.7% experienced graft loss, most commonly due to chronic allograft injury (40%), rejection (20%), surgical complications (13.3%), and disease recurrence (6.7%). Patient survival exceeded 98% during the first 5 years, while graft survival was 93.9%, 88.9%, and 80.8% at 1, 3, and 5 years, respectively, and 51.5% at 10 years. Conclusion: Early rejection, glomerular disease etiology, low first-year GFR, and non-adherence to immunosuppressive therapy were identified as the main determinants of graft loss in pediatric kidney transplantation. Early recognition and management of these risks may improve graft survival.