Ailesinde diyabet olan kişilerin diyabet ve kardiyovasküler risklerinin beslenme okuryazarlığı ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between nutritional literacy and diabetes and cardiovascular risks in individuals with a family history of diabetes
- Tez No: 992101
- Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT, DR. ABDULLAH OZAN POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Gıda Okuryazarlığı, Finlandiya Tip2 Risk Değerlendirme, SCORE-2, Diabetes Mellitus, Kardiyovaskuler Hastalık, Self-Perceived Food Literacy, Finnish Type 2 Risk Assessment, SCORE-2, Diabetes Mellitus, Cardiovascular Disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; ailesinde diyabet olan kişilerin diyabet ve kardiyovasküler hastalık risklerinin gıda okuryazarlığı ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki araştırma, 01.12.2024-01.03.2025 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran, 40 yaş ve üzeri ve çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 115 katılımcı ile yürütüldü. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu (kolesterol paneli, açlık glukozu, HbA1c), Algılanan Gıda Okuryazarlığı Ölçeği (AGOÖ), SCORE-2 ve FINDRISC ölçeği kullanılarak toplandı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 48,46±6,35 yıl olup %70,4'ü kadındır. Kadınların AGOÖ-toplam puanı erkeklerden anlamlı düzeyde yüksektir (p<0,001). FINDRISC -toplam puanı kronik hastalığı olanlarda ve genel sağlık durumunu“kötü”olarak değerlendirenlerde daha yüksektir (p=0,002; p=0,022). SCORE-2 risk düzeyi arttıkça AGOÖ puanlarının azaldığı belirlenmiş; düşük–orta risk grubunun AGOÖ ortalamaları yüksek risk grubundan daha yüksek bulunmuştur (p=0,026). FINDRISC risk grubu yükseldikçe AGOÖ puanlarında genel bir düşüş eğilimi görülmüştür (p=0,047). FINDRISC -toplam ile glukoz ve HbA1c arasında pozitif ilişkiler (p=0,024; p<0,001), AGOÖ-toplam ile HDL arasında pozitif ilişki saptanmıştır (p=0,018). SCORE-2 risk arttıkça HbA1c ve trigliserit düzeyleri yükselmiş, HDL düzeyi azalmıştır (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmada, birinci derece akrabalarında diyabet öyküsü bulunan 40–69 yaş arası kişilerde algılanan gıda okuryazarlığı puanı arttıkça diyabet risk skorlarının ve kardiyovasküler risk kategorilerinin düştüğü saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: This study aimed to investigate the association between perceived food literacy and diabetes and cardiovascular risk among individuals with a family history of diabetes. Methods: This descriptive and correlational study was conducted with 115 participants aged 40 years and older who met the inclusion criteria and presented to the Family Medicine Outpatient Clinic of Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital between 15 December 2024 and 15 March 2025. Data were collected using a Descriptive Information Form (including cholesterol panel, fasting glucose, and HbA1c), the Perceived Food Literacy Scale (P-FLS), SCORE-2, and the FINDRISC scale. Results: The mean age of the participants was 48.46±6.35 years, and 70.4% were women. Women had significantly higher P-FLS total scores than men (p<0,001). FINDRISC total scores were higher among individuals with chronic diseases and those who rated their general health as“poor”(p=0.002; p=0.022). As SCORE-2 risk levels increased, P-FLS scores decreased; the low–moderate risk group had significantly higher P-FLS scores than the high-risk group (p=0.026). A general decreasing trend in P-FLS scores was observed as FINDRISC risk categories increased (p=0,047). FINDRISC total scores showed positive correlations with glucose and HbA1c (p=0.024; p<0.001), whereas P-FLS total scores were positively correlated with HDL (p=0.018). Increasing SCORE-2 risk was associated with higher HbA1c and triglyceride levels and lower HDL levels (p<0.05). Conclusion: In this study, among individuals aged 40–69 years with a first-degree family history of diabetes, it was found that higher perceived food literacy scores were associated with lower diabetes risk scores and cardiovascular risk categories.