Tip 2 diyabetli hastalarda çift ve tek görev egzersiz eğitiminin bilişsel performans, denge ve fonksiyonellik üzerine etkileri
Effects of dual task and single task exercise training on cognitive performance, balance and functionality in patients with Type 2 diabetes
  1. Tez No: 992110
  2. Yazar: SİDRENUR ASLAN KOLUKISA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel işlevler, Diabetes mellitus-tip 2, Egzersiz, Postural denge, Cognitive functions, Diabetes mellitus-type 2, Exercise, Postural balance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda, Tip 2 Diyabetes Mellitus'lu (T2DM) bireylerde çift ve tek görev egzersizlerinin bilişsel işlevler, denge ve fonksiyonellik üzerindeki etkileri araştırıldı. Çalışmaya katılan 40 T2DM'li hasta bilgisayar destekli randomizasyon yöntemiyle üç gruba ayrıldı: çift görev egzersiz grubu (ÇGEG) (n=13), tek görev egzersiz grubu (TGEG) (n=13) ve kontrol grubu (KG) (n=14). Sekiz hafta boyunca rutin tedavilerine ek olarak haftada iki gün TGEG' ye denge egzersizleri; ÇGEG' ye denge egzersizleriyle eş zamanlı bilişsel egzersizler verildi. KG' ye rutin tedavisi dışında herhangi bir egzersiz uygulanmadı. Değerlendirme tedavi öncesinde ve sekizinci haftada yapıldı. Bilişsel işlevler Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MOCA), Sayı Dizileri, Stroop ve Akıcılık testleriyle; denge Denge Hata Puanlama Sistemi (DHPS) ve Dört Adım Kare Testi (4AKT) ile, fonksiyonellik ise Zamanlı Kalk Yürü Testi (ZKYT) ve Fonksiyonel Uzanma Testi (FUT) ile ölçüldü. Tedavi sonrasında ÇGEG'de MOCA total, yürütücü işlevler, dikkat, lisan, gecikmeli hatırlama alt parametrelerinde; sayı dizileri testinde ileri ve geri sayı menzilinde; Stroop ve akıcılık testlerinde gelişmeler kaydedildi (p<0,05). TGEG'de ise MOCA total, yürütücü işlevler, isimlendirme, soyut düşünme, gecikmeli hatırlamada; ileri ve geri sayı menzili testlerinde, Stroop'ta, akıcılık testlerinde iyileşmeler vardı (p<0,05). Dengeyi değerlendirdiğimiz DHPS'de sert ve yumuşak zeminde çift ayak duruşları hariç tüm alt boyutlarda ve 4AKT'de her iki tedavi grubunda anlamlı farklılık görüldü (p<0,05). Benzer şekilde FUT ve ZKYT'de de her iki tedavi grubunda KG' ye göre gelişme vardı (p<0,05). Ayrıca ikili görev etkisini hesaplamada kullanılan ZKYT testlerinde iki egzersiz grubu da KG' ye göre üstündü. İkili görev etki puanında ÇGEG' de diğerlerine göre daha belirgin iyileşme sağlandı (p=0,037). T2DM'li hastalarda çift ve tek görev egzersizlerinin bilişsel fonksiyonları, dengeyi ve fonksiyonelliği geliştirmeye katkı sağladığı görüldü. Çift görev egzersizlerinin, ikili görev etki puanı üzerinde daha etkili olduğu saptandı. Sonuç olarak, eş zamanlı denge ve bilişsel egzersizlerden oluşan çift görevli egzersizler, T2DM'li hastaların rehabilitasyon programlarına uygun bir tedavi seçeneği olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
In our study, the effects of dual-task and single-task exercises on cognitive function, balance, and functionality in individuals with Type 2 diabetes mellitus (T2DM) were investigated. Forty T2DM patients participating in the study were randomly assigned to three groups using computer-assisted randomisation: the dual-task exercise group (DTEG) (n=13), the single-task exercise group (STEG) (n=13), and the control group (CG) (n=14). For eight weeks, balance exercises were administered twice a week to the STEG; cognitive exercises were administered simultaneously with balance exercises to the DTEG. No exercise was applied to CG. Assessment was conducted prior to treatment and at the eighth week. Cognitive functions were evaluated using the Montreal Cognitive Assessment (MOCA), Number Sequences, Stroop, and Fluency tests; balance was assessed using the Balance Error Scoring System (BESS) and the Four-Step Square Test (FSST); and functionality was measured with the Timed Up and Go Test (TUG) and Functional Reach Test (FRT). According to post-treatment statistical analyses, significant differences were detected in the MOCA total score, executive functions, attention, language, and delayed recall sub-parameters in the DTEG; in the number series test in the forward and backward number range; and in the Stroop and fluency tests (p<0.05). Following treatment, the STEG showed significant improvements in MOCA total, executive functions, naming, abstract thinking, delayed recall; forward and backward digit span tests, Stroop, and fluency tests (p<0.05). In the BESS, which assessed balance, significant differences were found in both treatment groups in all subscales except for double-leg stance on hard and soft surfaces and in the FSST (p<0.05). Similarly, in FRT and TUG there was improvement in both treatment groups compared to CG (p<0.05). Additionally, both exercise groups were superior to the CG in the TUG tests used to calculate the dual-task effect. A more significant improvement was achieved in the dual task effect score in the DTEG compared to the others (p=0.037). Dual-task and single task exercises were found to contribute to improving cognitive function, balance, and functionality in patients with T2DM. Dual-task exercises were found to be more effective on the dual-task effect score. Consequently, dual-task exercises consisting of simultaneous balance and cognitive exercises may be considered a suitable treatment option for the rehabilitation programmes of patients with T2DM.