Anlamın iyileştirici gücü bağlamında Kur'an'ın şifa oluşu
The Qur'an's as a source of healing in the context of the healing power of meaning
  1. Tez No: 992123
  2. Yazar: KÜBRA VAKKASOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Şifa, Anlam, Hayatın Anlamı, Anlam Arayışı, The Qur'an, Healing, Meaning, Meaning of Life, Search for Meaning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Modern yaşam, insanlığa birçok maddi imkân sunmuş; bireyler bu imkânlardan faydalanarak çeşitli alanlarda büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Ancak tüm bu kolaylıklara rağmen, modernleşme süreci birtakım çağdaş sorunların da ortaya çıkmasına neden olmuştur. İnsan, beden ve ruh yönüyle çift boyutlu bir varlıktır. Nasıl ki maddi ihtiyaçları varsa, aynı şekilde manevi ihtiyaçları da bulunmaktadır. Fakat modern yaşam, insanın bu manevi yönünü ihmal etmiş; onu anlam krizine sürüklemiş ve psikolojik açıdan ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakmıştır. Günümüzde birçok ruhsal problem, çözüm arayışından ziyade ya geçici ilaç tedavileriyle bastırılmakta ya da dijital mecralar aracılığıyla unutturulmaya çalışılmaktadır. Küreselleşmenin etkisiyle Müslüman bireyler de çağın psikolojik, ekonomik ve sosyal sorunlarından ciddi şekilde etkilenmektedir. Bu noktada Kur'an, kendisini“şifa ve rahmet kaynağı”olarak tanıtmakta ve insanın anlam arayışına güçlü bir katkı sunmaktadır. Bu çalışmada, Kur'an'ın şifa kaynağı olarak, bireyin yaşadığı anlam krizine nasıl cevap verdiği; varlık içinde kendisine bir yer ve yön tayin etme çabasında ona nasıl rehberlik ettiği ve ruhsal açıdan ne gibi olumlu katkılar sunduğu ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Modern life has provided humanity with numerous material opportunities, and individuals have made significant progress in various fields by taking advantage of them. However, despite all these conveniences, the process of modernization has also led to the emergence of several contemporary problems. Human beings are dual-faceted entities composed of both body and soul. Just as they have material needs, they also possess spiritual ones. Yet, modern life has neglected this spiritual dimension, driving individuals into a crisis of meaning and exposing them to serious psychological challenges. Today, many mental and emotional problems are not being genuinely addressed; instead, they are either temporarily suppressed with medication or distracted through digital platforms. With the influence of globalization, Muslim individuals have also been significantly affected by the psychological, economic, and social challenges of our time. At this point, the Qur'an presents itself as a source of healing and mercy, offering profound support to humanity's search for meaning. This study examines how the Qur'an, as a source of healing, responds to the existential crises individuals face; how it guides those seeking to find their place and direction in life; and what kinds of positive spiritual contributions it offers.