İslam hukukuna göre Müslümanların hâkimiyetinde bulunmayan ülkelere hicret
Imigration to countries not under Muslims' domination according to Islamic law
  1. Tez No: 992124
  2. Yazar: LOKMAN BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, Islamic law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Tarih boyunca savaşlar, iç çatışmalar, ekonomik krizler ve siyasî baskılar gibi sebeplerle göçler yaşanmıştır. Son yıllarda da İslâm coğrafyasından Müslümanların hâkimiyetinde bulunmayan ülkelere yönelik göçler artmıştır. Bu göçler, yalnızca fiziki bir yer değişikliğini değil; Müslüman fert ve ailelerin inançlarını koruma, ibadetlerini yerine getirme, çocuklarına dinî eğitim verme ve kültürel kimliklerini muhafaza etme gibi alanlarda ciddi problemlerle karşılaşmalarını da beraberinde getirmektedir. Bunlardan bir kısmı göç edilen ülkelerde ibadet özgürlüğü, aile değerlerinin yaşatılması, İslâmî eğitime erişim ve kültürel asimilasyona direnme konularında yaşanan zorluklardır. Bunlar hem ferdî hem de içtimâî boyutları olan ve çözüm bekleyen fıkhî meselelerdir. Bu bağlamda, özellikle“fıkhu'l-ekalliyyât”yaklaşımı çerçevesinde geliştirilen çağdaş yorumlar öne çıkmaktadır. Taha Câbir el-Alvânîe gibi âlimlerin yaklaşımları ile Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi gibi kurumların çalışmaları, klasik fıkıh mirası ile günümüz şartları arasında köprü kurmaktadır. Klasik literatürdeki hicret ve seyahat hükümleri incelenerek, günümüz Müslümanlarının karşılaştığı fıkhî problemlere uygulanabilir çözüm yollarının değerlendirilmesi ve ilgili çağdaş yaklaşımlar ve çözüm önerileri sunulması çerçevesinde konuyla ilgili müstakil bir akademik çalışmaya ihtiyaç duyulmuş ve“İslâm Hukukunda Müslümanların Hâkimiyetinde Bulunmayan Ülkelere Hicret”başlıklı bu yüksek lisans tezinin hazırlanması uygun görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Throughout history, imigration has occurred due to reasons such as wars, civil conflicts, economic crises, and political pressures. In recent years, imigration from Islamic lands to countries not under Muslim rule has increased. These imigrations not only involve a physical displacement but also present Muslim individuals and families with serious challenges in maintaining their faith, performing their religious duties, providing religious education to their children, and preserving their cultural identity. Some of these problems include difficulties in freedom of worship, maintaining family values, accessing Islamic education, and resisting cultural assimilation in the countries of migration. These are jurisprudential issues with both individual and social dimensions that require solutions. In this context, contemporary interpretations developed within the framework of the“fiqh al-akalliyyât”approach stand out. The approaches of scholars such as Taha Jabir al-Alwanie and the work of institutions such as the European Council for Fatwa and Research (ECFR) bridge the gap between the heritage of classical jurisprudence and contemporary situations. Within the framework of examining the provisions on imigration and travel in classical literature, evaluating the applicable solutions to the fiqh problems faced by today's Muslims and presenting the relevant contemporary approaches and solution suggestions, the need for an independent academic study on the subject was felt and the preparation of this master's thesis titled“Imigration to Countries Not Under Muslim Domination in Islamic Law”was deemed appropriate.