Kur'ân'da öfke olgusu ve kontrolü
The phenomenon of anger and its control in the Quran
  1. Tez No: 992129
  2. Yazar: HALİL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TİYEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân, Duygu, Öfke, Ahlak, Öfke Kontrolü, Tafsir, Qur'an, Emotion, Anger, Ethics, Anger Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Öfke, insan doğasının ayrılmaz bir parçasıdır; doğru biçimde yönetildiğinde cesaret, kararlılık ve adalet gibi olumlu değerlerle ilişkilendirilebilirken, kontrolsüz bırakıldığında kin, nefret ve zorbalık gibi olumsuz davranışlara yol açarak toplumsal huzuru zedeleyebilir. Bu çalışma, Kur'ân-ı Kerîm'in ahlaki ve psikolojik öğretileri çerçevesinde öfke kontrolünü ele alarak bireysel ruh sağlığı, toplumsal barış ve etik davranışlar üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Kur'ân, insana öfkesini faydalı bir şekilde kullanmayı öğütler ve yıkıcı sonuçlardan kaçınmasını ister. Ayetlerde öfke kontrolünde fıtri duyguların makul seviyede tutulması, sağduyulu ve dengeli bir tutum sergilenmesi teşvik edilir. Bu bağlamda Kur'ân, öfkenin tamamen bastırılmasını değil; bilinçli, kontrollü ve ölçülü biçimde ortaya konulmasını uygun görür. Öfke kontrolü, iman, tevazu ve erdemli ahlakla sıkı biçimde ilişkilendirilen bir ahlaki olgunluk göstergesidir. Kur'ân, sabrı, affediciliği, adaleti, merhameti ve sağduyuyu merkeze alarak bireyin nefsine hâkim olmasını, rekabetten uzak dengeli bir tutum sergilemesini öğütler. Ayrıca bilgiyle donanmayı, takvayla hareket edilmesini ve cahillerden yüz çevrilmesini öne çıkarır. İnfakta bulunma erdemi, öfkenin yıkıcı yönünü dönüştürerek toplumsal dayanışmayı güçlendirir. Kur'ân'ın övdüğü ahlaka sahip olmak ise bireyin öfkesini yapıcı bir zeminde yönlendirmesini sağlar ve ilahi ödül vaadiyle onu isteklendirir. Bu yaklaşım, hem kişinin iç huzurunu korur hem de toplumsal barışın güçlenmesine katkıda bulunur. Bu çalışma, Kur'ân'ın öfke yönetimine dair perspektifini akademik bir çerçevede ele alarak bireysel ve toplumsal farkındalık geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca vahyin rehberliğinde gerginlik ve çatışmaların önlenmesine, barışın yaygınlaştırılarak saygı temelli huzurlu bir toplum yapısının inşasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Kur'an'daki öfke kontrolüne dair ilkeler belirli başlıklar altında sınıflandırılmıştır. Bu başlıklar arasında bilgiyi öncelemek, Allah'tan ödül beklemek, müsamaha ve affetmeyi öncelemek ile sabırlı olmaya çalışmak ve cahillerden yüz çevirmek yer almaktadır. Çalışmada ayetlerin psikolojik ve ahlaki boyutları incelenmiş, öfke kontrolünün iman, tevazu ve erdemli ahlakla olan ilişkisi ortaya konulmuştur. Çalışmada elde edilen bulgular, hem klasik ve modern tefsirlerden hem de güzel ahlakı konu alan kaynaklardan yararlanılarak yorumlanmış; böylece Kur'ân merkezli yaklaşımın günümüz birey ve toplum yapısına katkıları akademik bir çerçevede ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Anger is an inseparable part of human nature; when properly managed, it can be associated with positive values such as courage, determination, and justice, whereas when left uncontrolled, it may lead to negative behaviors such as resentment, hatred, and oppression, thereby undermining social peace. This study aims to examine anger management within the framework of the moral and psychological teachings of the Qur'an, focusing on its effects on individual mental health, social harmony, and ethical conduct. The Qur'an advises human beings to use their anger in a constructive manner and to avoid destructive consequences. In its verses, the regulation of anger is encouraged through maintaining innate emotions at a reasonable level and adopting a prudent and balanced attitude. In this respect, the Qur'an does not advocate the complete suppression of anger but rather its conscious, controlled, and measured expression. Anger management is thus considered a sign of moral maturity closely linked to faith, humility, and virtuous character. The Qur'an emphasizes patience, forgiveness, justice, compassion, and sound judgment, urging individuals to master their desires and to act with balance, free from rivalry. It also highlights the importance of acquiring knowledge, acting with piety, and turning away from ignorance. The virtue of charitable giving (infāq) transforms the destructive aspect of anger into a force that strengthens social solidarity. Possessing the moral qualities praised by the Qur'an enables individuals to channel their anger constructively and motivates them through the promise of divine reward. This approach preserves inner peace while contributing to the consolidation of social harmony. The study seeks to develop individual and collective awareness by analyzing the Qur'anic perspective on anger management within an academic framework. It further aims to contribute to the prevention of tension and conflict under the guidance of revelation, promoting peace and fostering a respectful and tranquil social order. The principles of anger management in the Qur'an have been classified under specific themes, including prioritizing knowledge, expecting reward from God, emphasizing tolerance and forgiveness, striving for patience, and turning away from the ignorant. The psychological and moral dimensions of the relevant verses have been examined, revealing the relationship between anger management, faith, humility, and virtuous ethics. The findings have been interpreted by drawing upon both classical and modern exegesis as well as sources addressing moral excellence, thereby situating the Qur'anic approach within contemporary individual and social contexts in an academic manner.