Geleneksel Türk Halk Müziğinde yörelere özgü müzikal kimlik saptamaları“Güneydoğu Anadolu Bölgesi örneği”
Determination of region-specific musical identities in Traditional Turkish Folk Music“The case of the Southeastern Anatolia Region”
  1. Tez No: 992133
  2. Yazar: BAYRAM KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL İMİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Halk Bilimi (Folklor), Education and Training, Music, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgeselcilik, Güneydoğu Anadolu bölgesi, Halk müziği, Halk türküleri, Kültürel kimlik, Müzik, Müzik eserleri, Türk halk müziği, Yöresellik, Regionalism, Southeastern Anatolia region, Folk music, Folk songs, Cultural identity, Music, Music works, Turkish folk music, Localism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma Geleneksel Türk Halk Müziği kapsamında Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan iller ile özdeşleşmiş türkülerin çeşitli müzikal özelliklerinin tespit ve tasnifine odaklanmıştır. Araştırmada Güneydoğu Anadolu bölgesi örneklem olarak ele alınmış ve bu bölgedeki TRT repertuvarında kayıtlı türkülerin (Sözlü ve usûllü) müzikal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırma kapsamında TRT repertuvarında kayıt altına alınmış, bölgeye ait olan ve ulaşılan“295”türkü makam, usul, ses aralığı gibi değişkenler ile incelenmiştir. Bunun yanı sıra bölgede ağırlıklı kullanılan çalgıların yöresel müzik icrasına ne gibi etkilerinin olduğu da incelenmiştir. Araştırmanın yöntemi, mevcut durumun belirlenmesine yönelik betimsel bir araştırma olmakla birlikte, görüşme tekniği ve doküman analizinin kullanıldığı nitel bir model şeklinde tasarlanmıştır. Ayrıca türkülerin tasnif ve yorumlama bölümlerinde nicel verilerden de yararlanılmıştır. Araştırmanın ilk evresinden itibaren detaylı bir şekilde literatür taraması yapılmıştır ve konu ile ilgili olduğu düşünülen“Tez, Makale, Bildiri ve Kitaplara”ulaşılıp detaylı olarak analiz edilmiştir. Yapılan inceleme sonucunda araştırma problem ile ilişkilendirilen çalışmalar ayırt edilip kuramsal çerçevenin bir bölümü bu kaynaklar ışığında şekillendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the identification and classification of various musical characteristics of folk songs associated with the provinces located in the Southeastern Anatolia Region within the scope of Traditional Turkish Folk Music. The Southeastern Anatolia Region was selected as the sample for this research, and the primary objective was to determine the musical features of the region's folk songs both vocal and rhythmic recorded in the TRT (Turkish Radio and Television Corporation) repertoire. As part of the study, a total of 295 folk songs registered in the TRT repertoire, belonging to this geographical region, were examined based on variables such as makam (modal structure), usûl (rhythmic pattern), and vocal range. In addition, the research explored the influence of the region's predominant traditional instruments on the local performance practices of folk music. The methodology employed in this study is primarily descriptive in nature, aimed at identifying the current state of the subject. It was designed as a qualitative research model incorporating interview techniques and document analysis. Moreover, quantitative data were also utilized in the classification and interpretation of the folk songs. From the initial phase of the research, an extensive literature review was conducted. Theses, articles, conference papers, and books deemed relevant to the subject were accessed and thoroughly analyzed. As a result of this review, previous studies found to be associated with the research problem were distinguished, and part of the theoretical framework of the study was constructed in light of these sources.