ANCA ilişkili vaskülit hastaları ile sağlıklı kontrol grubunun tırnak dibi kapilleroskopi bulgularının incelenmesi
- Tez No: 992169
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU AŞICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Romatoloji, Dermatoloji, Nephrology, Rheumatology, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: ANCA ilişkili vaskülit, tırnak dibi kapilleroskopi, neoanjiyogenez, BVAS, VDI, ANCA-associated vasculitis, nailfold capillaroscopy, neoangiogenesis, BVAS, VDI
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı ANCA ilişkili vaskülitlerde (AİV) tırnak dibi kapilleroskopi (NVC) ile mikrosirkülatuvar değişiklikleri tanımlamak, sağlıklı bireylerle karşılaştırmak ve bu bulguların klinik-laboratuvar göstergeler, hastalık aktivitesi ve hasar indeksleri ile ilişkisini değerlendirmektir. Yöntem: Tek merkezli, kesitsel bu çalışmaya AİV tanılı 51 hasta ve yaş-cinsiyet uyumlu 34 kontrol dahil edildi. NVC'de dilatasyon/megakapiller, tortuozite, mikrohemoraji, avasküler alan, dallanma (bushy), çapraz (cross) ve kıvrımlı (meandering) kapiller gibi morfolojik anormallikler ile kapiller dansite, anormal kapiller sayısı ve anormal kapiller yüzdesi değerlendirildi. Hastalık aktivitesi BVAS, birikmiş hasar VDI ile skorlandı. Kapilleroskopik bulgular ile klinik/laboratuvar parametreler arasındaki ilişkiler korelasyon ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri ile incelendi. Bulgular: Kontrol grubuna kıyasla AİV hastalarında tortuozite (%58,8 vs. %17,6; p<0,001), dilatasyon (%17,6 vs. %0,0; p=0,010), bushy (%21,6 vs. %2,9; p=0,023) ve cross paternleri (%25,5 vs. %2,9; p=0,006) anlamlı olarak daha sık; kapiller dansite ise daha düşüktü (8,0 (6,0-8,0) vs. 8,5 (7,8-9,0) kapiller/mm; p=0,005). Anormal kapiller sayısı (2,0 (1-3) vs. 0,5 (0-1); p<0,001) ve anormal kapiller yüzdesi (%22,2 (%11,1-%50,0) vs. %5,0 (%0,0-%12,5); p<0,001) AİV grubunda belirgin derecede yüksekti; kapillerlerin ≥%50'sinde anormal morfoloji yalnızca AİV hastalarında saptandı (%25,5 vs. %0,0; p<0,001). Aktif hastalarda dilatasyon (%50,0 vs. %9,8; p=0,009), anormal kapiller sayısı (3 (1,0–4,3) vs. 1 (1,0–2,0); p=0,025), anormal kapiller yüzdesi (%50 (%12,5–%56,7) vs. %20 (%10,1–%33,3); p=0,037) ve ≥%50 anormal kapiller oranı (%60,0 vs. %17,1; p=0,011) remisyon grubuna göre daha yüksekti. Kapiller bozukluk yüzdesi ALT (r=0,338; p=0,015) ve HbA1c (r=0,295; p=0,036) ile pozitif korelasyon gösterdi. Çok değişkenli analizde, ≥%50 anormal kapiller varlığı için ALT düzeyi (OR=1,097; %95 GA: 1,020–1,180; p=0,012) ve aktif hastalık durumu (OR=7,307; %95 GA: 1,085–49,212; p=0,041) bağımsız belirleyiciler olarak saptandı. Ayrıca aktif hastalık varlığı, kapiller dilatasyon için de bağımsız bir belirleyici olarak bulunmuştur (OR=11,258; %95 GA: 1,674-75,702; p=0,013). Cross paterni için VDI (OR=1,748; %95 GA: 1,136–2,688; p=0,011) ve ALT (OR=1,155; %95 GA: 1,041–1,280; p=0,006) ile anlamlı ilişki izlendi. Sonuç: AİV'de NVC ile saptanan tortuozite, dilatasyon, bushy ve cross gibi morfolojik bozukluklar sağlıklı kontrollere göre belirgin artış göstermekte olup özellikle dilatasyon ve kapillerlerin ≥%50'sinde anormal morfoloji hastalık aktivitesiyle, cross paterni ise birikmiş hasarla ilişkili bulunmuştur. Kapiller bozukluk yüzdesinin ALT ve HbA1c düzeyleriyle ilişkisi, NVC'nin sistemik inflamatuar ve metabolik yükü yansıtma potansiyelini desteklemektedir. Bulgularımız, AİV'de NVC'nin erken mikrovasküler hasar ve neoanjiyogenezi gösteren tamamlayıcı bir izlem aracı olabileceğini düşündürmekte; ancak bu sonuçların standardize protokollerle yürütülecek, geniş örneklemli, prospektif ve çok merkezli çalışmalarla doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to identify microcirculatory changes in ANCA-associated vasculitis (AAV) using nailfold capillaroscopy (NVC), compare them with healthy individuals, and evaluate the relationship of these findings with clinical-laboratory indicators, disease activity, and damage indices. Methods: This single-center, cross-sectional study included 51 patients diagnosed with AAV and 34 age- and sex-matched controls. Morphological abnormalities such as dilation/megacapillaries, tortuosity, microhemorrhage, avascular areas, branching (bushy), cross, and meandering capillaries, as well as capillary density, abnormal capillary count, and abnormal capillary percentage were evaluated in NVC. Disease activity was scored using BVAS, and accumulated damage was scored using VDI. The relationships between capillaroscopic findings and clinical/laboratory parameters were examined using correlation and multivariate logistic regression analyses. Findings: Compared to the control group, AAV patients had significantly higher tortuosity (58.8% vs. 17.6%; p<0.001), dilatation (17.6% vs. 0.0%; p=0.010), bushy (21.6% vs. 2.9%; p=0.023) and cross patterns (25.5% vs. 2.9%; p=0.006) whereas the capillary density was lower (8.0 (6.0-8.0) vs. 8.5 (7.8-9.0) capillaries/mm; p=0.005). The number of abnormal capillaries (2.0 (1-3) vs. 0.5 (0-1); p<0.001) and the percentage of abnormal capillaries (22.2% (11.1%-50.0%) vs. 5.0% (0.0%-12.5%); p<0.001) were significantly higher in the AAV group; abnormal morphology in ≥50% of capillaries was detected only in AAV patients (25.5% vs. 0.0%; p<0.001). Active patients had higher dilation (50.0% vs. 9.8%; p=0.009), abnormal capillary count (3 (1.0–4.3) vs. 1 (1.0–2.0); p=0.025), abnormal capillary percentage (50% (12.5%–56.7%) vs. 20% (10.1%–33.3%); p=0.037), and ≥50% abnormal capillary ratio (60.0% vs. 17.1%; p=0.011) was olsa higher than the remission group. The percentage of capillary abnormalities showed a positive correlation with ALT (r=0.338; p=0.015) and HbA1c (r=0.295; p=0.036). In multivariate analysis, ALT level (OR=1.097; 95% CI: 1.020–1.180; p=0.012) and active disease status (OR=7.307; 95% CI: 1.085–49.212; p=0.041) were identified as independent predictors. Furthermore, active disease status was also found to be an independent predictor for capillary dilation (OR=11.258; 95% CI: 1.674–75.702; p=0.013). A significant association was observed between cross pattern and VDI (OR=1.748; 95% CI: 1.136–2.688; p=0.011) and ALT (OR=1.155; 95% CI: 1.041–1.280; p=0.006). Conclusion: Morphological abnormalities detected by NVC in AAV, such as tortuosity, dilatation, bushy, and cross patterns, showed a marked increase compared to healthy controls. Dilatation and abnormal morphology in ≥50% of capillaries were associated with disease activity, while the cross pattern was associated with accumulated damage. The relationship between the percentage of capillary abnormalities and ALT and HbA1c levels supports the potential of NVC to reflect systemic inflammatory and metabolic burden. Our findings suggest that NVC in ANCA-associated vasculitis may be a complementary monitoring tool for early microvascular damage and neoangiogenesis. These results need to be confirmed by prospective, multicenter studies with large samples conducted using standardized protocols.