Sürdürülebilir yeşil rekreasyon davranışlarını ölçmeye yönelik bir ölçek geliştirme çalışması
A scale development study to measure sustainable green recreation behaviors
- Tez No: 992168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEBESSÜM AYYILDIZ DURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Spor, Turizm, Public Health, Sports, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Davranış, Rekreasyon, Sürdürülebilirlik, Ölçek geliştirme, Behavior, Recreation, Sustainability, Scale development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bireylerin rekreasyonel faaliyetlere katılımı sırasında sergiledikleri sürdürülebilir davranışları ölçmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yöntemleriyle yürütülen çalışmada, mevcut durumu betimlemeye yönelik tarama modeli benimsenmiştir. Araştırmanın evrenini Ankara ilinde düzenli olarak rekreasyonel faaliyetlere katılan bireyler oluşturmuş, örneklem ise gönüllü katılımcı örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Veri toplama aracı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik bilgilere dair sorulara, ikinci bölümde ise sürdürülebilir rekreasyon davranışlarını ölçmeye yönelik geliştirilen ölçek maddeleri yer almıştır. Ölçek geliştirme süreci, kapsamlı literatür taramasıyla oluşturulan 54 maddelik bir madde havuzuyla başlatılmış, uzman görüşleri doğrultusunda ölçek 40 maddeye indirilmiştir. Araştırmada veriler pilot uygulama, asıl uygulama ve test-tekrar test uygulamaları kapsamında toplanmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS Statistics 27.0, Microsoft Excel ve JASP 0.19.3 yazılımları kullanılmıştır. Ölçeğin yapısal geçerliliğini sağlamak için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) analizleri uygulanmıştır. AFA sonucunda 5 faktörlü bir yapı ortaya konmuştur (Davranışsal Tutum, Öznel Normlar, Davranışsal Kontrol, Sorumluluk Duygusu ve Davranışsal Niyet). DFA sonuçlarına göre modelin uyum iyiliği yüksek düzeyde bulunmuştur. Uyum indekslerinden CFI=0.926, TLI=0.916, NNFI=0.916, IFI=0.926 ve RNI=0.926 olarak hesaplanmıştır. RMSEA değeri 0.063, SRMR değeri ise 0.057 olarak saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre ölçüm aracının iyi uyum sergilediği tespit edilmiştir. Ölçeğin güvenilirlik testlerinden Cronbach's Alpha (α=0.948) ve McDonald's Omega (ω=0.941) katsayılarına göre güvenilir olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak elde edilen bulgular doğrultusunda, sürdürülebilir rekreasyon davranışlarını ölçmeye yönelik olarak geliştirilen Sürdürülebilir Rekreasyon Davranışları Ölçeği'nin (SRDÖ) 28 maddelik ve 5 faktörlü yapısının geçerli ve güvenilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to develop a valid and reliable scale to measure sustainable behaviors exhibited by individuals during recreational activities. The study was conducted using quantitative research methods, and a survey model was adopted to describe the current situation. The population of the study consisted of individuals who regularly participate in recreational activities in Ankara, and the sample was determined using voluntary participant sampling. The data collection tool consists of two sections. The first section includes questions about demographic information, while the second section includes scale items developed to measure sustainable recreational behavior. The scale development process began with a 54-item item pool created through a comprehensive literature review, and the scale was reduced to 40 items based on expert opinions. The data in the study were collected through pilot, main, and test-retest applications. IBM SPSS Statistics 27.0, Microsoft Excel, and JASP 0.19.3 software were used to analyze the data. Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were applied to ensure the structural validity of the scale. The EFA results revealed a five-factor structure (Behavioral Attitude, Subjective Norms, Behavioral Control, Sense of Responsibility, and Behavioral Intention). According to the CFA results, the model's goodness of fit was found to be high. The fit indices were calculated as CFI=0.926, TLI=0.916, NNFI=0.916, IFI=0.926, and RNI=0.926. The RMSEA value was determined to be 0.063, and the SRMR value was 0.057. Based on the findings, it was determined that the measurement tool exhibited good fit. The scale was found to be reliable according to Cronbach's Alpha (α=0.948) and McDonald's Omega (ω=0.941) coefficients from the reliability tests. In conclusion, based on the findings, it was concluded that the 28-item, 5-factor structure of the Sustainable Recreation Behavior Scale (SRBS) developed to measure sustainable recreation behaviors is valid and reliable.