Doğu Roma İmparatorluğu ile Kilikya Ermenileri arasındaki münasebetler (1143-1180)
Relations between the Eastern Roman Empire and the Armenians of Cilicia (1143-1180)
  1. Tez No: 992186
  2. Yazar: KERİME TOPAL KARAARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİZMETLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bizans İmparatorluğu, Ermeniler, Kilikya, Komnenos ailesi, Byzantine Empire, Armenians, Cilicia, Komnenian family
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Bizans İmparatoru Manuel Komnenos'un (1143–1180), Kilikya'da yaşayan Ermenilere yönelik izlediği siyasi, dini, askerî ve iktisadi politikalar ele alınmıştır. Özellikle Kilikya bölgesinde yerleşik hâle gelen Ermeni topluluklarına karşı sürdürülen baskı ve müdahale süreçleri Komnenos'un uygulamaları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Komnenos hanedanlığı, Bizans tahtına hâkim olduktan sonra Ermenileri yeni göç etmiş oldukları yurtlarında rahatsız etmeye başladı. Nitekim bu rahatsızlık karşılıklı olarak kendini gösterdi. Ermeniler, Bizans'a karşılık vermeyi ihmal etmedi. Manuel Komnenos'un (1143-1180), Bizans tahtına layık görüldüğü zamanlar babası ile Kilikya bölgesinde Ermeniler ile mücadeleye girdi. Babasının ölümünden sonra ise bu mücadelenin peşini bırakmayarak Ermenileri her fırsatta köşeye sıkıştırdı. Manuel Komnenos'un Kilikya'daki en önemli muhaliflerinden biri olan Thoros ile olan mücadeleleri, Ermeni-Bizans ilişkilerinin bu dönemde ne denli sert geçtiğini göstermektedir. Komnenos'un, yalnızca kendi ordularıyla değil, aynı zamanda sadık komutanları aracılığıyla da Ermeni bölgelerine yönelik seferler düzenletmesi, bu siyasetin askerî yöntemlerle desteklendiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma kapsamında söz konusu süreç Bizans ve Ermeni kroniklerine dayalı olarak incelenmiş; Kilikya Ermenilerinin Komnenoslar döneminde ulaştığı siyasi ve askerî gücün boyutları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca, Persler ile Bizanslılar arasında tampon bir güç olarak işlev gören Ermenilerin, bu dönemde bölgesel bir güç hâline gelmeleriyle birlikte Bizans İmparatorluğu'nun yeniden kontrol sağlama girişimleri de değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study will examine the political, religious, economic and military policies pursued by Byzantine Emperor Manuel Komnenos (1143–1180) toward the Armenians living in Cilicia. In particular, the processes of pressure and intervention directed at the Armenian communities settled in the Cilician region will be evaluated within the framework of Komnenos practices. After the Komnenos dynasty ascended to the Byzantine throne, they began to disturb the Armenians who had recently migrated to their new homeland. Indeed, this tension manifested itself on both sides. The Armenians did not hesitate to respond to Byzantium. When Manuel Komnenos was deemed worthy of the Byzantine throne, he had already engaged in military struggle against the Armenians in Cilicia alongside his father. After his father's death, he did not abandon this struggle but rather continued to corner the Armenians at every opportunity. The confrontations between Manuel Komnenos and Thoros-one of the most significant Armenian opponents in Cilicia-demonstrate the intensity of Armenian with Byzantine relations during this period. Komnenos' practice of ordering military expeditions not only through his own forces but also via his loyal commanders against Armenian regions reveals that this policy was systematically supported through military means. With in the scope of this study, the aforementioned process is examined based on Byzantine and Armenian chronicles; the extent of the political and military power achieved by the Cilician Armenians during the Komnenos period is analyzed. Furthermore, the study also assesses the Byzantine Empire's attempts to reestablish control in response to the Armenians who had formerly functioned as a buffer between the Persians and Byzantines becoming a regional power during this period.