153 numaralı Ayntâb Şer'iyye Sicili'nin (sayfa 1-117) / (h. 1303-1304, m. 1885-1887) metin transkripsiyonu ve bu bağlamda Ayntâb'ın siyasi, sosyal ve iktisadi yapısının değerlendirmesi
Transcription of the text of the 153rd Ayntâb shari'ah court register (pages 1-117) / (hijri 1303-1304, gregorian 1885- 1887) and evaluation of Ayntâb's political, social, and economic structure in this context
- Tez No: 992197
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Osmanlı Devleti, Tarih, İslam hukuku, Şeriye sicilleri, Gaziantep, Ottoman State, History, Islamic law, Court registers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1885-1887 (H. 1303-1305) yıllarına ait 153 numaralı 'Ayntâb Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesini konu almaktadır. Çalışmanın temel amacı, incelenen dönem ekseninde 'Ayntâb özelinden hareketle 19. yüzyıl son çeyreği Osmanlı Devleti'nin idari, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını analiz etmektir. Birinci elden kaynak (ana kaynak) niteliğindeki bu sicil, yerel tarih yazımı ve genel Osmanlı çalışmaları için önemli veriler sunmaktadır. 153 numaralı 'Ayntâb şer'îyye sicilinde 194 dava tespit edilmiş ve bu davaların anlaşılması adına her bir dava için ayrı ayrı birer tablo oluşturularak davanın türü, konusu, özeti ve Hicri/Miladi tarihlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the transcription and evaluation of the 'Ayntâb Sharia Court Record (Şer'iyye Sicili) numbered 153, covering the years 1885-1887 (A.H. 1303-1305). The primary objective of the research is to analyze the administrative, social, cultural, and economic structure of the Ottoman Empire during the last quarter of the 19th century, specifically through the case of 'Ayntâb. As a primary source, this court record provides significant data for both local historiography and general Ottoman studies. Within the scope of the study, 194 cases identified in the record have been analyzed. To facilitate a better understanding of these cases, individual tables were created for each entry, including the type, subject, and summary of the lawsuit, as well as the corresponding Hijri and Gregorian dates.