İstanbul şehrinin algılanan marka imajının deneyimlere bağlı olarak değişimi ve tekrar ziyaret etme niyetine etkisinin incelenmesi
- Tez No: 992203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Turizm, Business Administration, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Marka deneyimi, Marka imajı, İstanbul, Brand experience, Brand image, Istanbul
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bir marka şehri, marka imajı ve marka deneyimini ele almadan incelemek, günümüz şartlarında doğru bir yaklaşım olmaktan uzaktır. Ayrıca yerli ve yabancı araştırmalardaki bulgular iyi bir destinasyon imajına sahip şehirlerin tekrar ziyaret edilme oranlarının yüksek olduğu yönündedir. Bu çalışmada tüketiciler, İstanbul'u ziyaret eden turistlerdir ve yaklaşımları bu üç farklı bağlamda ele alınmıştır. Araştırmada verilerin analizi, elde edilen 266 katılımcının anket cevapları üzerinden değerlendirilmiş ve sonuçlar tespit edilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri üzerinde frekans analizi yapılarak, destinasyon marka imajı, destinasyon marka deneyimi ve tekrar ziyaret etme niyeti hakkında verdikleri yanıtlar incelenmiştir. Kullanılan ölçeklerin yapı geçerliliğini test etmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Ölçeklerin güvenirlik ve geçerlilik düzeyleri Cronbach's Alpha, birleşik güvenirlik (CR) ve ortalama açıklanan varyans (AVE) değerleri ile, yakınsak ve ayrışma geçerlilikleri ise AVE karekök karşılaştırmaları ile değerlendirilmiştir. Araştırmada normallik varsayımı test edilmiş, değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile ortaya konulmuş ve hipotezler PROCESS makro aracılığıyla sınanmıştır. Yapılan analizler sonucunda tüm hipotezlerin desteklendiği görülmüştür. Bulgular, destinasyon marka deneyiminin marka imajı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu, marka deneyiminin turistlerin tekrar ziyaret etme niyetini olumlu yönde etkilediğini ve marka imajının da tekrar ziyaret etme niyetini anlamlı biçimde güçlendirdiğini göstermiştir. Ayrıca marka deneyiminin tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisinde marka imajının aracı rol üstlendiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, destinasyon deneyiminin olumlu olması hâlinde marka imajının güçlendiğini, güçlü bir imajın ise turistlerin destinasyona yönelik bağlılığını ve yeniden ziyaret etme eğilimini artırdığını ortaya koymaktadır. Çalışmanın sonunda, İstanbul'un bir marka şehir olma yolundaki engelleri ve buna yönelik eleştirel tavsiyeler ve gelecek araştırmacılara öneriler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Examining a brand city without considering brand image and brand experience is no longer a valid approach under today's conditions. Moreover, findings from both domestic and international studies indicate that cities with a strong destination image have higher revisit rates. In this study, the consumers are tourists who have visited Istanbul, and their perceptions are examined within three different contexts. The analysis of the data was conducted based on the survey responses of 266 participants, and the results were identified accordingly. Frequency analysis was performed on the demographic characteristics of the participants, and their responses regarding destination brand image, destination brand experience, and revisit intention were examined. Confirmatory factor analysis was applied to test the construct validity of the measurement scales. The reliability and validity of the scales were assessed using Cronbach's Alpha, composite reliability (CR), and average variance extracted (AVE) values, while convergent and discriminant validity were evaluated through comparisons of the square roots of AVE values. The assumption of normality was tested, relationships between variables were examined using correlation analysis, and hypotheses were tested using the PROCESS macro. The results of the analyses indicate that all hypotheses were supported. The findings reveal that destination brand experience has a positive and significant effect on brand image, brand experience positively influences tourists' revisit intention, and brand image significantly strengthens revisit intention. In addition, it was determined that brand image plays a mediating role in the effect of brand experience on revisit intention. The results demonstrate that when the destination experience is positive, the brand image is strengthened, and a strong brand image increases tourists' attachment to the destination and their tendency to revisit. At the end of the study, the obstacles Istanbul faces on its path to becoming a brand city, along with critical recommendations addressing these obstacles and suggestions for future researchers, are presented.