Kozmetik sektöründe tüketici tercihlerinin sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi
Evaluation of consumer preferences regarding sustainability in the cosmetivs industry
- Tez No: 992204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Kozmetik Sektörü, Tüketici Davranışı, Sürdürülebilir Ürün Algısı, Etik Tüketim, Satın Alma Tutumu, Sustainability, Cosmetics Industry, Consumer Behavior, Sustainable Product Perception, Ethical Consumption, Purchase Intention
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Küresel Pazarlama ve Marka Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, kozmetik sektöründe tüketici tercihlerinin sürdürülebilirlik bağlamında nasıl oluştuğunu incelemektedir. Çalışmada sürdürülebilirlik kavramının kuramsal çerçevesi ile kozmetik sektöründeki uygulamaları ve bu uygulamaların tüketici davranışlarına yansımaları ele alınmıştır. Araştırmanın uygulama aşaması Mayıs–Eylül 2025 döneminde yürütülmüş ve 266 katılımcıdan anket yoluyla veri elde edilmiştir. Veriler demografik özellikler dikkate alınarak frekans analizleri ile Ki-kare, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, sürdürülebilirlik algısının tüketici tercihlerinde belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir. Doğal içerik, hayvan deneylerinin yapılmaması ve geri dönüştürülebilir ambalajlar öne çıkarken; fiyat düzeyi, bilgi yetersizliği ve güven eksikliği satın alma davranışını sınırlandıran unsurlar olarak tespit edilmiştir. Çalışma, sürdürülebilirliğin kozmetik sektöründe stratejik bir gereklilik haline geldiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis examines how consumer preferences in the cosmetics sector are shaped within the context of sustainability. The study addresses the theoretical framework of sustainability, its applications in the cosmetics industry, and the reflections of these practices on consumer behavior. The empirical phase of the research was conducted between May and September 2025, and data were collected from 266 participants through a survey method. The data were analyzed using frequency analyses as well as Chi-square, Mann–Whitney U, and Kruskal–Wallis H tests, taking demographic characteristics into consideration. The findings indicate that sustainability perception plays a decisive role in consumer preferences. While natural ingredients, the absence of animal testing, and recyclable packaging emerge as prominent factors, price level, lack of information, and lack of trust are identified as elements that limit purchasing behavior. Overall, the study demonstrates that sustainability has become a strategic necessity in the cosmetics sector.