Edinilmiş mallara katılma rejiminde katılma alacağının doğumu, muacceliyeti ve katılma alacağında zamanaşımı
The emergence, maturity, and statute of limitations of the participation claim under the regime of participation in acquired property
- Tez No: 992244
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Katılma alacağı, Participation claim
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
Özet
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun yürürlüğe giriş tarihi olan 01.01.2002'nin üzerinden uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen, edinilmiş mallara katılma rejimine ilişkin hukuki sorunlar hâlen tam olarak çözüme kavuşturulmuş değildir. Bu hukuki sorunların önemli bir kısmı, mal rejiminin sona ermesiyle talep edilebilecek alacaklardan birisi olan katılma alacağına ilişkindir. Özellikle katılma alacağının doğumu, muacceliyeti ve bu alacağa uygulanacak zamanaşımı hususlarının 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nda açıkça hükme bağlanmamış olması karşısında, öğretide farklı görüşler ileri sürülmüştür. Yargıtay da konuya ilişkin farklı zamanlarda farklı kararlar vermiştir. Borçlar hukukunda alacakların doğumu, muacceliyeti ve zamanaşımına ilişkin genel kuralların aile hukukuna ilişkin bir konu olan mal rejimlerinin kendine özgü yapısı çerçevesinde doğrudan uygulanıp uygulanmayacağı, bu hususta soru işareti uyandırmaktadır. Bu doğrultuda katılma alacağının doğumu, muacceliyeti ve katılma alacağında zamanaşımına ilişkin, uygulamada karmaşaya sebep olabilecek ve tartışmalı olan hususların çözüme kavuşturulması gerekir. Çalışmamızın konusuna ilişkin olarak Yargıtay her ne kadar genellikle borcun doğumuna, muacceliyetine ve zamanaşımına ilişkin olarak borçlar hukukundaki genel kuralları uygulasa da borçlar hukukunun genel kuralları çoğu zaman katılma alacağının niteliğine uygun düşmemektedir. Bu nedenle öğretide de konuya ilişkin çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Çalışmanın amacı, borçlar hukukunun borcun doğumuna, muacceliyetine, ve zamanaşımına ilişkin genel kurallarının aile hukuku kapsamında yer alan mal rejimleri ile bağlantısının kurulması ve bu kuralların mal rejimleri bakımından ne ölçüde uygulanıp uygulanmayacağının araştırılmasıdır. Edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulaması son derce yaygın olduğundan, mal rejiminin sona ermesiyle açılacak olan davalara ilişkin tartışmalı olan bu hususların çözüme kavuşturulması uygulamada eşlere mal paylaşımı konusunda fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Although the TCC No. 4721 came into force on 1 January 2002, legal issues relating to the participation regime for acquired property have not yet been fully resolved. A significant portion of these legal issues concern the participation claim, which is one of the claims that may be asserted upon the termination of the property regime. In particular, as the origin, maturity and limitation period applicable to the participation claim are not explicitly stipulated in TCC No. 4721, different opinions have been put forward in legal doctrine. The Court of Cassation has also issued different decisions on the subject at different times. It is questionable whether the general rules of debt law concerning the origin, maturity, and limitation period of claims can be directly applied within the specific framework of matrimonial property regimes, which are a matter of family law. Accordingly, issues such as when a participation claim arises, when it may become the subject of a lawsuit, and which limitation period applies to such claims give rise to confusion and controversy in practice and therefore require clarification. The significance of this study lies in establishing the connection between the concepts of accrual, maturity, and limitation periods in the law of obligations and matrimonial property regimes in family law, as well as examining to what extent the provisions of the law of obligations are applicable. Resolving these controversial issues will contribute to spouses' interests in property division in existing and future marriages.