Tekstil ön terbiyesindeki farklı ağartma yöntemlerinin pamuklu kumaşlar üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of different bleaching methods in textile pretreatment on cotton fabrics
  1. Tez No: 992276
  2. Yazar: ALİ YAĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KODALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Emdirme, Ham kumaşlar, Impregnation, Gray cloths
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
Özet
Dokunmuş veya örülmüş bir tekstil ürününü ham halinde insan vücuduna temas edecek bir alanda kullanmak mümkün değildir. O yüzden ham bez boyanacak ya da basılacak ise muhakkak ki bir ön hazırlık işlemine maruz kalması gerekmektedir. Tekstil terbiyesindeki ön hazırlık işlemleri bu tez çalışmasında ele alınmıştır, tekstil işletmeleri ürettikleri ürünlere göre makine parkuru seçmek durumundadırlar, tekstil işlemleri genel olarak 2 bölümde incelenir bunlar emdirme ve çektirme yöntemleridir. Her iki yöntemle de ön hazırlık (kasar)- işlemleri yapılmaktadır yapılan işlemlerin amacı ham bezdeki safsızlıkları gidermek ve bir sonraki prosese bezi hazırlamaktır. Bilindiği üzere ham bez hidrofob yapıya sahiptir. Bu nedenle düz boya ya da baskı yapılabilmesi için üzerindeki safsızlıklardan arındırılması gerekir. Kasar işlemi emdirme yöntemine göre, sıcak kasar ve soğuk kasar olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Bu tez çalışmasında hem soğuk kasar hem de sıcak kasar olmak üzere farklı ağartma yöntemleri kullanılarak %100 pamuklu iki farklı özellikte dokuma kumaşın sonuçlarını incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is not possible to use a woven or knitted textile product in its raw form in an area that will contact the human body. Therefore, if the raw cloth is to be dyed or printed, it must be subjected to a preliminary preparation process. Preliminary preparation processes in textile finishing are discussed in this thesis, textile enterprises have to choose machinery according to the products they produce, textile processes are generally examined in 2 sections, these are impregnation and shrinkage methods. Preliminary preparation (bleaching) processes are carried out with both methods. Can be made, including hot bleaching and cold bleaching.