Hediyeleşme ritüellerinin toplumsal cinsiyet rolleri açısından incelenmesi
An examination of gifting rituals in terms of gender roles
  1. Tez No: 992277
  2. Yazar: GİZEM ÇARPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN KÜÇÜKKANCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hediyeleşme, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Duygusal Emek, Duygusal Kapitalizm, Bakım Etiği, Pratikler Teorisi, Gift-Giving, Gender Roles, Emotional Labor, Emotional Capita-lism, Ethics of Care, Theory of Practice
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu yüksek lisans tezi, heteroseksüel çiftler arasındaki hediyeleşme ritüellerini toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, hediyeleşmenin basit bir ekonomik değişimden öte, toplumsal cinsiyetin per-formatif olarak yeniden üretildiği bir kültürel pratik olduğu varsayımından yola çıkmıştır. Araştırma, Türkiye'de yaşayan ve 1 ila 5 yıl arası evli, çocuksuz, orta-üst gelir grubuna ait toplam 26 bireyle (13 çift) gerçekleştirilen nitel odak grup ve der-inlemesine görüşmelere dayanmaktadır. Elde edilen bulgular, hediyeleşmeye atfedilen duygusal anlamlarda ortaklıklar bulunsa da, bu anlamların ifade ediliş ve deneyimleniş biçimlerinin toplumsal cinsiyet normları doğrultusunda belirgin farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Kadın katılımcıların özen, ilişkiyi sürdürme ve duygusal emek odaklı yaklaşımları; erkek katılımcıların ise daha çok ekonomik planlama ve performansa dayalı tutumları öne çıkmıştır. Veriler, Arlie Hochschild'in duygusal emek, Eva Illouz'un duygusal kapital-izm, Judith Butler'ın performativite, Carol Gilligan'ın bakım etiği ve Pierre Bour-dieu'nün pratikler teorisi çerçevesinde analiz edilerek, hediyeleşmenin toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren bir kültürel pratik olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This Master's thesis aims to conduct an in-depth, qualitative examination of gift-giving rituals among heterosexual couples within the framework of gender roles and norms. The study is premised on the assumption that gift-giving is more than a simple economic exchange; it is a cultural practice through which social gender is per-formatively reproduced. The research is based on qualitative data collected from focus groups and in-depth interviews with a total of 26 individuals (13 couples) residing in Turkey, who are married for 1 to 5 years, are childless, and belong to a middle-to-upper-income bracket. The findings reveal that while there are shared emotional and symbolic mea-nings ascribed to gift-giving, the specific ways these meanings are expressed and expe-rienced differ significantly along the lines of gender norms. Female participants disp-layed approaches primarily focused on care, relationship maintenance, and emotional labor (affective work), whereas male participants' attitudes emphasized economic planning and performance. The data is analyzed through the lens of key theoretical frameworks, including Arlie Hochschild's emotional labor, Eva Illouz's emotional capitalism, Judith Butler's performativity of gender, Carol Gilligan's ethics of care, and Pierre Bourdieu's theory of practice. The study concludes that gift-giving functions as a powerful cultural prac-tice that reinforces and reproduces conventional gender roles.