İslam hukuku ve Türk Medeni Hukuku'nda eşlerin aile içi rolleri
The roles of spouses within the family in Islamic law and Turkish Civil Law
  1. Tez No: 992282
  2. Yazar: ZEYNEP GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDRİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Aile Hukuku, Türk Medeni Hukuku, Aile, Rol, Hukuk, Islamic Law, Family Law, Turkish Civil Law, Family, Spouse, Role, Law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada İslam Hukuku ve Türk Medeni Hukuku'nda eşlerin aile içi rollerini incelemek amaçlanmıştır. Aile kurumu tarih boyunca varlığının korunması ve toplumun sürekliliğinin sağlanması noktasında önemini korumuştur. Aile kurumunun korunması sadece şifahi olarak değil hukuk kurallarıyla da sağlanmaya çalışılmıştır. İslam dini ilk vahyin geldiği cahiliye toplumunda mevcut olan birçok sistemi değiştirdiği gibi aile kurumunda da gerekli düzenlemeleri sağlamıştır. İslam hukukunda aile hukuku İbâdât ve Muamelat kısımlarında yer almaktadır. İslam Aile Hukuku'nda evlilikle ilgili olarak nişanlılık döneminden itibaren evlilik süresince ve boşanma dahil olmak üzere bütün konulara dair hükümler belirlenmiştir. Bu durumda İslam hukukunda bireylerin haklarının sadece alışveriş gibi konularda değil sosyal bir yapı olan aile kurumunda da korunduğunu görmek mümkündür. Türkiye'de 22 Kasım 2001'de kabul edilen ve 1 Ocak 2002'de yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Hukuku'nda belirtilen hukuki normlar uygulanmaktadır. Bu iki hukuk sisteminin benzer ve farklı hususları mevcut olmakla birlikte Müslümanlar için pratikte bazı zorlukları da beraberinde getirmektedir. Bu zorlukların temelinde Türk Medeni Hukuku'nun eşitlik ilkesi çerçevesinde yapılan değişiklikleri etkilidir. Nitekim İslam Hukuku'nda eşitlik ilkesinin aksine adaletçi ve hakkaniyetçi bir yaklaşım mevcuttur. Bu çalışma aile kurumunun sağlıklı bir şekilde işleyişi için mevcut iki hukuk sisteminde yer alan ve eş rolünden kaynaklanan hak ve sorumlulukları birbirinden ayırt etme ve pratikte uygulama adına önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the roles of spouses within the family in Islamic Law and Turkish Civil Law. Throughout history, the family institution has maintained its importance in preserving the existence of society and ensuring its continuity. The protection of the family institution has been sought not only orally but also through legal rules. Just as Islam changed many systems existing in the pre-Islamic (Jahiliyyah) society where the first revelation came, it also provided necessary regulations in the family institution. In Islamic law, family law is included in the sections on worship and transactions. Islamic family law establishes provisions concerning all aspects of marriage, from the engagement period to the duration of marriage and including divorce. In this case, it is possible to see that in Islamic law, the rights of individuals are protected not only in matters such as trade but also in the family institution, which is a social structure. In Turkey, the legal norms specified in the Turkish Civil Code No. 4721, adopted on November 22, 2001 and effective on January 1, 2002, are applied. While these two legal systems have similarities and differences, they also present some practical difficulties for Muslims. These challenges stem from the changes made within the framework of the principle of equality in Turkish Civil Law. Indeed, in contrast to the principle of equality in Islamic Law, there is a just and equitable approach. This study is important for distinguishing and practically applying the rights and responsibilities arising from the role of spouse in the two existing legal systems, in order to ensure the healthy functioning of the family institution.