Tromboanjitis obliteranslı amputelerde farklı fizyoterapi yaklaşımlarının rehabilitasyona etkisi
Effect of different physiotherapy approaches on the amputees with thromboangitis obliterans
- Tez No: 99230
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Tromboanjitis Obliterans, Fizyoterapi, Rehabilitasyon. iv
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Güven Ülger Ö, Tromboanjitis Obliteranslı Amputelerde Farkli Fizyoterapi Yaklaşımlannın Rehabilitasyona Etkisi Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000. Tromboanjitis Obliterans (TAO) nedeniyle yapılan alt ekstremite amputasy onlarında farklı fizyoterapi yaklaşımlarının rehabilitasyon üzerine etkinliğinin karşılaştırılması amacıyla yapılan bu çalışma 34 olgu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Geçirdikleri amputasyon cerrahisi sonrasında protez yaptırmak için başvuran olgular üç gruba aynlmışlardır.Gruplardan birine konnektif doku manipulasyonu (KDM),egzersiz programı ve protez eğitimi, diğerine enterferansiyel akım uygulaması, egzersiz programı ve protez egitimi,üçüncüsüne ise egzersiz programı ve protez eğitimi uygulanmıştır. Olguların hikayeleri alınarak, ağrılarının olup olmadığı, duyu değerlendirmeleri, deri temperatürü ölçümleri, intermittant klaudikasyo mesafe ve süreleri, yürüyüş parametreleri ve ambulasyon aktiviteleri değerlendirilmiş, tüm değerlendirme sonuçlarında tedavi öncesine göre tedavi sonrası değerlerdeki iyileşmeler anlamlı bulunmuştur (PO.05). KDM'nin, EA uygulamasının ve egzersiz programının TAO'lu amputelerin rehabilitasyonunda etkili olduğu, normale yakın yürüyüş paterninin sağlanmasında ve hastanın bağımsız olarak günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmesinde KDM, EA uygulaması ve egzersiz programının yanısıra protez eğitiminin de önemli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Güven Ülger Ö, Effect of Different Physiotherapy Approaches on the Amputees with Thromboangiitis Obliterans, Master Thesis, Ankara, 2000. This study is carried out on 34 lower limb amputees in order to investigate the effect of three different physiotherapy approaches on the prosthetic rehabilitation.Amputees were divided into three groups after their attendence for prosthetic fitting, Connective tissue manipulation and interferential therapy (CTM) were applied to the first and second group besides exercise programme and prosthetic tranning.The third group was consisted from the amputees who had received exercise and prosthetic training.Pain, sensory state, skin temparature, Intermittant Claudicatio distance, gait parameters and ambulatory activities were evaluated in the pre and post treatment period.