Karanlık dörtlü kişilik yapılanması ile cinsel kompulsiyon arasındaki ilişkide saldırganlığın düzenleyici rolü
The moderating role of aggression in the relationship between dark tetrad personality traits and sexual compulsion
- Tez No: 992327
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA NAZ DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel kompülsiyon, Karanlık dörtlü, Kişilik, Saldırganlık, Aggression, Dark tetrad, Personality, Sexual compulsion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Karanlık dörtlü kişilik özellikleri, klinik psikolojide empati yoksunluğu, manipülasyon, dürtüsellik ve saldırganlık gibi çok boyutlu davranış örüntüleriyle ilişkilendirilmektedir. Bu araştırmanın amacı, karanlık dörtlü kişilik yapılanmasının alt boyutları olan narsisizm, Makyavelizm, sadizm ve psikopatinin cinsel kompülsiyon üzerindeki etkilerini incelemek ve bu ilişkide saldırganlık değişkeninin düzenleyici rolünü ortaya koymaktır. Araştırma, Türkiye genelinde yaşayan 18–55 yaş aralığındaki 373 katılımcı ile yürütülmüştür. Örneklem seçiminde kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kısa Karanlık Dörtlü Kişilik Envanteri (D4-KF), Cinsel Kompülsiyon Ölçeği – Kısa Form, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği (BPAQ) ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Tüm ölçekler çevrim içi anket formuna entegre edilerek Google Forms üzerinden uygulanmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 27 programı ile yapılmıştır. Pearson Korelasyon Analizi, moderasyon analizi (PROCESS Macro 4.2, Model 1), Bağımsız Örneklem t-testi, Tek Yönlü ANOVA ve varsayım ihlali durumlarında Kruskal-Wallis H testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p < .05 olarak belirlenmiştir. Araştırma bulguları, psikopati ve sadizmin cinsel kompülsiyonla orta; narsisizm ve makyavelizmin ise düşük düzeyde pozitif ilişkili olduğunu göstermektedir. Karanlık kişilik özellikleri ile saldırganlık ve cinsel kompülsiyon arasında anlamlı, pozitif ilişkiler saptanmıştır. Yapılan moderasyon analizine göre, saldırganlık düzeyi arttıkça narsisizm, psikopati ve sadizmin cinsel kompülsiyon üzerindeki etkisi de artmaktadır. Ayrıca, erkekler karanlık kişilik özellikleri, saldırganlık ve cinsel kompülsiyon düzeylerinde kadınlara kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek puanlar almıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In clinical psychology, the Dark Tetrad personality traits are associated with multidimensional behavioral patterns such as lack of empathy, manipulativeness, impulsivity, and aggression. This programming objective demonstrates that the Dark Tetrad personality structure superimposes the sexual compulsions subscales of narcissism, Machiavellianism, sadism, and psychopathy, and that aggression variability plays a role in these relationships. This research was carried out with a total of 373 individuals between the ages of 18 and 55, residing throughout Turkey. A user-friendly and practical sampling method was employed. Data collection tools included the Brief Dark Tetrad Personality Inventory (D4-SF), the Sexual Compulsion Questionnaire – Short Form, the Buss-Perry Aggression Questionnaire (BPAQ), and the Demographic Information Form. All scales are integrated into the online survey form and provided through Google Forms. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 27. Pearson correlation analysis, moderation analysis (PROCESS Macro 4.2, Model 1), Independent Samples t-test, One-Way ANOVA, and Kruskal-Wallis H test were applied in cases of assumption violations. The level of significance was set at p < .05. Research findings indicate that psychopathy and sadism are moderately positively correlated with sexual compulsions, while narcissism and Machiavellianism are slightly positively correlated. Significant, positive correlations were found between dark personality traits, aggression, and sexual compulsions. Moderation analyses revealed that as aggression levels increase, the impact of narcissism, psychopathy, and sadism on sexual compulsions also increases. Furthermore, men scored significantly higher than women on dark personality traits, aggression, and sexual compulsions.