Tarihöncesinde yapılmış, işlenmiş ve imal edilmiş bir parçanın, sistemin ve yapının tasarımı ve geliştirilmesi
Design and development of a part, system or structure made, processed or manufactured in prehistoric times
- Tez No: 992343
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ KARUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Tarih öncesi çağlar, Ürün tasarımı, Product design
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Öncesi Arkeolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında günümüzün çağdaş firmalarının mühendislik departmanlarındaki ürün ve süreç geliştirme uygulamaları referans alınarak, bir bakıma tersine mühendislik bakış açısıyla, tarihöncesi dönem insanının farklılaşan ihtiyaçları, değişen dış faktörler ve yaşanmışlık geri dönüş deneyimleriyle evirilen yetkinliği, biriktirdiği ve nesiller üzerinden taşıdığı hammadde bilgisi, teknolojik alet çantası, kültürü ile kullanım alanlarına göre dizayn edip etkinliğini ve verimliliğini sürekli iyileştirdiği ve değiştirdiği alet, eşya, yapı gibi nesnelerin, sistemlerin, süreçlerin tasarlanması ve geliştirilmesi kavramsal olarak incelenmiştir. Tasarım örnekleri, Maslow'un ihtiyaçlar piramidinin en alt üç basamağında yer alan gereksinimleri karşılamaya dönük olan ve aynı zamanda tekniğin bilinen durumunu değiştirerek yenilik getiren aletler, yapılar ve süreçler arasından seçilmiştir. Bu amaca yönelik tasarım kavramı, olası tasarımcılar, tasarımcıların yapısal, zihinsel ve kültürel dönüşüm süreçleri, hammadde gibi tasarım girdileri ve muhtelif sorunlara sunulan tasarım önerileri ve önerilerin değişimlerle sürekli yenilenmesi süreçleri incelenmiş, günümüze ulaşan tarihöncesi tasarım örneklerinin“mühendislik”temelleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, taking the product and process development practices in the engineering departments of today's contemporary companies as a reference, the design and development of objects, systems and processes such as tools, objects, structures, which are designed according to their areas of use and whose effectiveness and efficiency are continuously improved and changed by the prehistoric man's evolving competence, raw material knowledge, technological toolkit and culture, which he has accumulated and carried over generations, with his evolving needs, changing external factors and return experiences, are conceptually analysed from a reverse engineering point of view. Prehistoric design examples have been selected among the tools, structures and processes that are oriented towards meeting the needs in the bottom three steps of Maslow's pyramid of needs and at the same time bring innovation by changing the known state of the art. For this purpose, the concept of design, possible designers, structural, mental, and cultural transformation processes of designers, design inputs such as raw materials, design proposals presented to various problems and the processes of continuous renewal of proposals with changes have been examined, and the“engineering”foundations of prehistoric design examples that have survived to the present day have been investigated.