MEHMET FARUK GÜRTUNCA'NIN (1904-1982) ŞİİR KİTAPLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME
A REVIEW ON MEHMET FARUK GÜRTUNCA'S (1904-1982) POETRY BOOKS
- Tez No: 992354
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ KARAKARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Faruk Gürtunca, poem, poet, literature
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Zengin bir geçmişi olan Türk edebiyatı tarihin her evresinde sayısız denebilecek şair ve yazar yetişmiştir. İşte o isimlerden biri, yirminci yüzyıl Yeni Türk edebiyatı tarihi içinde değerlendirebileceğimiz, 1904-1982 yılları arasında yaşamış olan İstanbullu şâir-yazar eğitimci, gazeteci ve siyasetçi Mehmet Faruk Gürtunca'dır. O, Şinasi, Namık Kemal ve Mizancı Muratlar ile başlayan, Mehmet Emin Yurdakul, Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp ve Mehmet Âkif gibi ahlâkî faydacı ve sosyal mistik edebiyatın Cumhuriyet yıllarındaki etkili ve tanınmış şahsiyetlerinden biridir. Yaşadığı dönemde sevilen çocuk şiirleri, çıkardığı dergiler ve yazdığı tiyatro oyunlarıyla bir eğitimci şair ve yazar olarak çaba sarfeden Mehmet Faruk Gürtunca hakkında şimdiye kadar doyurucu bir çalışma yapılmamıştır. Onlarca eser veren, özellikle çocuk edebiyatı ve millî tarih temalı edebî eserleriyle dikkati çeken Mehmet Faruk Gürtunca'nın öncelikle şiir kitaplarını incelemenin eser ve fikirlerini değerlendirmenin Türk dili ve edebiyatı eğitimi açısından yararlı olacağını düşündük. Bu çalışmada Faruk Gürtunca'nın basılı on iki şiir kitabı incelenmiştir. Bunun yanında şairin kitaplarının arkasında basıldığı veya basılacağı söylenen bazı şiir kitaplarının mevcudiyetine yönelik araştırma ve taramalarda bir bulguya rastlamadık.Manzûm tiyatro türünde çıkardığı piyesleriyle, gazete ve dergilerdeki yazıları ve diğer eserleri araştırmaya konu olmamış, bir başka çalışmaya bırakılmıştır. Tezimiz giriş ile üç ana bölümden oluşmaktadır. Anahtar Sözcükler; Mehmet Faruk Gürtunca, şiir, şair, edebiyat.
Özet (Çeviri)
Turkish literature, with its rich historical bacground, had numerous poets and writers at every stage. One of the famous names that can be evaluated within the twentieth century modern Turkish Literature is the educator, journalist and politician Mehmet Faruk Gürtunca, who is from İstanbul and lived between 1904-1982. Like Mehmet Emin Yurdakul, Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp and Mehmet Akif, he is one of the efficent and well known personalities of the moral utilitarian and social mysctic literature of the early years of the republic, which has first started with Şinasi, Namık Kemal and Mizancı Murat. Up to now, the studies related to Mehmet Faruk Gürtunca can be determined as unsatisfactory who focused on child poetry, journal publication and theater as an educator and writer during his life. It is considered by the researcher that it would be useful to examine Gürtünca's poetry books, his publications and ideas in terms of the Turkish Language and Literature education depending on his countless of literary publications on child and national values. In this research, Gürtunca's twelve poetry books are examined.Besides, no data were found related to poerty books of the writer which is said to be published at the back of his poerty boks. His articles in newspapers and journals, plays in manzum formation and other literary works are not included in this research. The research has three main chapters.