GLIM kriterlerine göre malnütre olan hemodiyaliz hastalarında fibromiyalji sıklığının araştırılması
Prevalence of fibromyalgia in hemodialysis patients with malnutrition according to GLIM criteria
  1. Tez No: 992365
  2. Yazar: SİMGE AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİKA BÜBERCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Nefroloji, Internal diseases, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Malnütrisyon, GLIM, Hemodiyaliz, Fibromyalgia, Malnutrition, GLIM, Hemodialysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AKIN S. GLIM Kriterlerine Göre Malnütre Olan Hemodiyaliz Hastalarında Fibromiyalji Sıklığının Araştırılması Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği. Uzmanlık Tezi, 2025 Giriş ve Amaç: Uzun süreli hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda fibromiyalji gibi kas-iskelet sistemi komplikasyonları ve malnütrisyon sık görülmekte olup bu durumlar yaşam kalitesi ve mortalite üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Bu çalışmada, hemodiyaliz hastalarında malnütrisyon ile fibromiyalji arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde en az üç aydır hemodiyaliz tedavisi alan, 18 yaş üzeri 100 hasta dâhil edildi. Hastaların demografik özellikleri, laboratuvar bulguları, komorbiditeleri ve kullandıkları ilaçlar kaydedildi. Fibromiyalji tanısı 2016 Amerikan Romatoloji Derneği (ACR) kriterlerine göre, malnütrisyon değerlendirmesi ise GLIM kriterleri kullanılarak yapıldı. Hastalar GLIM kriterlerine göre malnütre olan ve olmayan olarak iki gruba ayrıldı. Bulgular: Hastaların %50'sinde (n=50) malnütrisyon saptandı. Fibromiyalji prevalansı %27 olarak saptandı ve malnütre hastaların %32'sinde fibromiyalji mevcuttu. Yapılan analizlerde malnütrisyonun fibromiyalji için bağımsız bir risk faktörü olmadığı belirlendi. Fibromiyalji saptanan hastalarda kadın cinsiyet oranı anlamlı olarak daha yüksekti ve kadın cinsiyet fibromiyalji için bağımsız bir risk faktörü olarak bulundu. Fibromiyalji olan ve olmayan hastalar arasında demografik özellikler ve laboratuvar parametreleri açısından anlamlı fark izlenmedi. Kalsimimetik ve pregabalin kullanımı fibromiyalji grubunda sınırda anlamlı bir eğilim göstermekle birlikte çok değişkenli analizlerde bağımsız ilişki saptanmadı. Malnütre grupta beden kitle indeksi anlamlı olarak daha düşük saptandı. Antiagregan kullanımı malnütre olmayan grupta anlamlı olarak daha yüksekti. HDL kolesterol düzeyi malnütrisyon olmayan grupta anlamlı olarak daha düşüktü. Sonuç: Bu çalışmada hemodiyaliz hastalarında malnütrisyon ile fibromiyalji arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Fibromiyalji gelişiminde kadın cinsiyetin bağımsız bir risk faktörü olduğu gösterildi. Hemodiyaliz hastalarında malnütrisyonun değerlendirilmesinde tek bir yönteme dayalı yaklaşımlar yerine, çoklu değerlendirme araçlarının birlikte kullanılmasının daha yararlı olabileceği düşünülmektedir. Fibromiyaljinin karmaşık patofizyolojisinin malnütrisyon ile ilişkisini daha iyi ortaya koyabilmek için daha geniş örneklemli ve standartlaştırılmış yöntemlerle yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AKIN S. Prevalence of Fibromyalgia in Hemodialysis Patients With Malnutrition According to GLIM Criteria, University of Health Sciences Ankara Training and Research Hospital, Department of Internal Medicine. Medical Specialty Thesis, 2025.Introduction and Aim: Musculoskeletal complications and malnutrition are common among patients receiving long-term hemodialysis and have negative effects on both quality of life and mortality. This study aimed to evaluate the relationship between malnutrition and fibromyalgia in patients undergoing hemodialysis. Materials and Methods: A total of 100 patients aged 18 years and older who had been receiving hemodialysis for at least three months at Ankara Training and Research Hospital were included in the study. Demographic characteristics, laboratory findings, comorbidities, and medications were recorded. Fibromyalgia was diagnosed according to the 2016 American College of Rheumatology (ACR) criteria, and malnutrition was assessed using the GLIM criteria. Patients were classified into malnourished and non-malnourished groups based on GLIM criteria. Results: Malnutrition was identified in 50% (n=50) of the patients. The prevalence of fibromyalgia was 27%, and fibromyalgia was present in 32% of malnourished patients. Analyses demonstrated that malnutrition was not an independent risk factor for fibromyalgia. The proportion of female patients was significantly higher in the fibromyalgia group, and female sex was identified as an independent risk factor for fibromyalgia. No significant differences were observed between patients with and without fibromyalgia in terms of demographic characteristics or laboratory parameters. Although the use of calcimimetics and pregabalin showed a borderline significant trend in patients with fibromyalgia, no independent association was found in multivariate analyses. Body mass index was significantly lower in the malnourished group. Antiplatelet use was significantly higher in the non-malnourished group, while HDL cholesterol levels were significantly lower in non-malnourished patients. Conclusion: In this study, no significant association was found between malnutrition and fibromyalgia in patients undergoing hemodialysis. Female sex was identified as an independent risk factor for fibromyalgia. The findings suggest that using multiple assessment tools rather than a single method may be more beneficial for evaluating malnutrition in hemodialysis patients. Further studies with larger sample sizes and standardized methodologies are needed to better elucidate the relationship between malnutrition and the complex pathophysiology of fibromyalgia.