Evde sağlık birimine kayıtlı yaşlı hastalarda aneminin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of anemia in elderly patients receiving home care services
  1. Tez No: 992401
  2. Yazar: EMRE KÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Aile Hekimliği, Geriatrics, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, evde bakım hizmetleri, anemi, aile hekimliği, inflamasyon, demir eksikliği anemisi, Aged, home care services, anemia, family practice, inflammation, iron-deficiency anemia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, evde sağlık hizmeti kapsamında izlenen 65 yaş ve üzeri bireylerde aneminin etiyolojik alt tiplerini belirlemek ve aneminin şiddeti ile dağılımı üzerinde ilaç kullanımı, polifarmasi, kronik hastalık yükü ve beslenme durumunun etkilerini retrospektif olarak değerlendirmektir. Çalışma, evde sağlık hizmeti alan yaşlı popülasyonda aneminin çok etkenli yapısına ışık tutarak klinik yönetim stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif ve kesitsel çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülmüştür. Çalışmaya, 2024 yılı içinde evde sağlık hizmetleri biriminde izlenen ve laboratuvar bulgularında anemi saptanan 65 yaş ve üzeri 306 birey dâhil edilmiştir. Veriler, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (Probel) üzerinden retrospektif olarak elde edilmiştir. Hastaların demografik bilgileri, laboratuvar parametreleri, komorbiditeleri, beslenme durumu ve ilaç kullanımı değerlendirilmiştir. Veriler SPSS v27.0 programında analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistikler ile birlikte uygun parametrik ve parametrik olmayan testler kullanılmış, anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 82,6±7,1 yıl olup, %60,8'i kadındır. Anemi morfolojisi çoğunlukla normositer (%78,1), ardından mikrositer (%19,6) ve makrositer (%2,3) idi. Aneminin şiddeti açısından olguların %42,8'i hafif, %52,9'u orta, %4,2'si ağır anemi grubundaydı. Etiyolojik olarak en sık demir eksikliği anemisi (DEA) ve kronik inflamasyon anemisi (KİA) kombinasyonu (%36,9) izlendi. Polifarmasi KİA ile anlamlı ilişkiliydi (p=0,044). Kronik böbrek yetmezliği (KBY) varlığında DEA görülme oranı ise anlamlı derecede daha düşüktü (p=0,024). Sonuç: Anemi, yaşlı bireylerde sık görülen ve yaşam kalitesini düşüren önemli bir sağlık sorunudur. Bulgular, çoğu olguda birden fazla etiyolojik faktörün birlikte rol oynadığını göstermiştir. Yaşlı bireylerde anemi değerlendirmesi hematolojik bulgularla sınırlı kalmamalı; beslenme, komorbiditeler ve ilaç kullanımı da bütüncül biçimde ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to identify the etiological subtypes of anemia and retrospectively evaluate the effects of medication use, polypharmacy, comorbidity burden, and nutritional status on the severity and distribution of anemia in individuals aged 65 years and older receiving home healthcare services. The study sought to highlight the multifactorial nature of anemia in this population and contribute to the development of clinical management strategies. Materials and Methods: This single-center, retrospective, cross-sectional study was conducted at University of Health Sciences Izmir Bozyaka Training and Research Hospital. A total of 306 individuals aged ≥65 years who were followed by the home healthcare unit in 2024 and diagnosed with anemia based on laboratory findings were included. Data were obtained retrospectively from the Hospital Information Management System (Probel). Demographic characteristics, laboratory parameters, comorbidities, nutritional status, and medication use were evaluated. Analyses were performed using SPSS v27.0; descriptive statistics and appropriate parametric or nonparametric tests were applied, with p < 0.05 considered significant. Results: The mean age was 82.6 ± 7.1 years, and 60.8% were female. Most anemia cases were normocytic (78.1%), followed by microcytic (19.6%) and macrocytic (2.3%). Regarding anemia severity, 42.8% were mild, 52.9% moderate, and 4.2% severe. Etiologically, the most frequent finding was the coexistence of iron deficiency anemia (IDA) and anemia of chronic inflammation (ACI) (36.9%). Polypharmacy was significantly associated with ACI (p = 0.044). In the presence of chronic kidney disease, the prevalence of IDA was significantly lower (p = 0.024). Conclusion: Anemia is a prevalent health issue in older adults that markedly reduces quality of life. The findings indicate that multiple etiological factors often coexist. Evaluation of anemia in the elderly should not rely solely on hematological parameters; nutritional status, comorbidities, and medication use should be assessed comprehensively.