Vurmalı ve üflemeli müzik aletleri terimleri: Türkiye ve Azerbaycan (İnceleme–tematik, karşılaştırmalı ve görsel sözlük-dizin)
Persussive and wind musical instrument terminology: Turkey and Azerbaijan (Review–thematic, comparative and visual dictionary-index)
  1. Tez No: 992400
  2. Yazar: MUHAMMET KÜRŞAT SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Dilbilim, Music, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik terimleri, Nefesli çalgılar, Vurmalı çalgılar, Üflemeli çalgılar, Music terms, Percussion instruments, Wind instruments
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
Özet
Binlerce yıldır var olan insanlık evrimleşerek, kendini geliştirerek yaşadığı her dönemde hayatını kolaylaştıracak aletler geliştirmişlerdir. Hayatta kalmak, avlanmak, iletişim kurmak için yaptığı aletlerin ham maddelerini doğadan temin etmiş, maddeyi keşfetmiş ve şekillendirmiştir. Bu süreçte maddelerin ses gücünü fark ederek bu maddelerden doğayı taklit eden sesler çıkarabilmeyi keşfetmiştir. Önceleri avlanmak, iletişim kurmak veya doğadaki vahşi hayvanlardan korunmak gibi durumlar için yaptığı bu ses çıkaran aletleri zaman içerisinde geliştirmiş, eklentiler yapıp farklı seslerin birlikte çıkardığı uyumu keşfetmiştir. En sonunda bu aletler de günümüzde müzik aleti diye tabir ettiğimiz bir çok çeşit aletlere evrilmiştir. Uzun yıllardır gelişen değişen müzik aletleri ve eklentilerine bir çok ad verilmiştir. Türk toplumuna ait veya entegre olmuş bir çok müzik aleti ve terimi vardır. Bu çalışmanın malzemesi de Türkiye ve Azerbaycan'da kullanılan vurmalı, üflemeli müzik aletleri ve bu aletleri oluşturan eklentiler, parçalarla ilgili terimlerdir. Bu araştırmanın başlangıç bölümünde Türkiye ve Azerbaycan'daki çalgıbilim çalışmalarına değinilmiştir. Devamında tezimizin girişi niteliğinde olan, her iki ülkede kullanılan üflemeli ve vurmalı çalgıların morfolojik ve sentaktik özellikleri incelenmiş, elde edilen veriler istatistiksel tablolarla desteklenmiştir. Ardından çalışmanın temelini oluşturan tematik sözlük kısmı başlamaktadır. Bu bölüm yedi ana başlık altında tasnif edilmiştir. Her başlık Türkiye ve Azerbaycan alt bölümleri şeklinde düzenlenmiş, karşılaştırmalı tablolar ve görsellerle zenginleştirilmiştir. Sözlük kısmını, alfabetik sırayla düzenlenmiş dizin bölümü takip etmektedir. Dizin de yine Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere iki alt başlıkta ele alınmış, her terim maddesinin yapısal çözümlemesi bu kısımda sunulmuştur. Çalışma genelinde toplam 781 terim değerlendirmeye alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Humanity, which has existed for thousands of years, has evolved and developed tools to make life easier in every era. For survival, hunting, and communication, it has obtained the raw materials for its tools from nature, discovered and shaped matter. During this process, it has realized the sonic power of materials and discovered how to produce sounds that mimic nature from these materials. Initially made for hunting, communication, or protection against wild animals, these sound-making devices were developed over time, adding new features and discovering the harmony of different sounds. Ultimately, these instruments evolved into the diverse range of instruments we now call musical instruments. Over the years, many names have been given to evolving and changing musical instruments and their components. There are numerous musical instruments and terms that have originated or been integrated into Turkish society. The material for this study consists of percussion and wind instruments used in Turkey and Azerbaijan, along with the components and parts that comprise these instruments. The introductory section of this research addresses phonological studies in Turkey and Azerbaijan. Subsequently, as an introduction to our thesis, the morphological and syntactic characteristics of wind and percussion instruments used in both countries are examined, and the resulting data is supported by statistical tables. This section begins with the thematic glossary, which forms the basis of the study. This section is categorized under seven main headings. Each heading is organized into subsections, including Turkey and Azerbaijan, and is enriched with comparative tables and visuals. The glossary is followed by an alphabetically arranged index. The index is also divided into two subheadings, Turkey and Azerbaijan, and the structural analysis of each term is presented in this section. A total of 781 terms were evaluated throughout the study.