Artvin'de karavan turizminin mevcut durumunun incelenmesi ve geliştirilmesine yönelik bir araştırma
A study on the current situation and development of caravan tourism in Artvin
  1. Tez No: 992408
  2. Yazar: DİLARA AYTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV SÖKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Artvin, Karavan, Turizm, Artvin, Caravan, Tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda sürdürülebilir yaklaşımın hâkim olduğu alternatif turizm türlerine olan ilginin artması, karavan turizminin de tatilciler tarafından tercih edilen bir turizm çeşidi olmasına yol açmıştır. Çalışmanın amacı, Artvin'in karavan turizmi potansiyelini araştırmak, karavan turizmi destinasyonlarına yenilerinin eklenmesi ve potansiyel karavan park/kamp alanı yatırımcılarına fikir sağlamaktır. Çalışma oluşturulurken karma yöntem benimsenmiştir. KUZKA tarafından oluşturulan karavan alanları kriter listesi eşliğinde ön saha çalışması yapılmış bu aşamada potansiyel teşkil eden alanlar belirlenmiştir. Belirlenen destinasyonlardaki önemli rotalar CBS sistemi üzerinden kayıt altına alınmıştır. Ardından Delphi tekniği ile uzman görüşlerine başvurulmuş ve potansiyel bir karavan alanında bulunması gereken özellikler elde edilmiştir. Delphi tekniği, uzman görüşlerinin sistematik bir şekilde elde edildiği tekniktir. İlk aşamada karavan turizmi konusunda uzman kişilere bir bölgenin karavan turizmi potansiyelini belirlemek adına açık uçlu sorular gönderilmiştir. Cevaplar içerik analizine tabi tutulmuş, kodlara, temalara ve alt temalara ayrılmıştır. İkinci ve üçüncü turlarda katılımcılara, kapalı uçlu sorular yöneltilmiş ve cevaplar SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Bu aşamalarda cevapların merkezi eğilimini tespit etmek için medyan, uzlaşma derecesini belirlemek için çeyrekler arası fark yöntemleri tercih edilmiştir. Üçüncü turun sonunda sağlanan uzlaşma ile karavan alanları kriter listesi elde edilmiştir. Ön saha çalışmasında kullanılan kriter listesindeki başlıkların ve uzmanların belirlediği kriterlerin büyük çoğunlukla benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak 48 destinasyonun 20'sinin karavan alanı olarak değerlendirilebileceği tespit edilmiştir. Sonuç kısmında yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları ile potansiyel yatırımcılara önerilerde bulunulmuştur. Yapılan çalışma neticesinde, her bir destinasyonun doğal ve kültürel açıdan yüksek değere sahip olup karavan kullanıcılarına özgün deneyimler sunacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the growing interest in alternative tourism types shaped by a sustainability-oriented approach has contributed to caravan tourism becoming an increasingly preferred form of travel among holidaymakers. The aim of this study is to investigate the caravan tourism potential of Artvin, to identify new destinations that may be incorporated into caravan tourism routes, and to provide insights for potential investors interested in establishing caravan park/camp areas. A mixed-methods research design was adopted in the study. In the first phase, a preliminary field study was conducted using the criteria list for caravan areas developed by KUZKA, through which potential areas were identified. Significant routes within the selected destinations were recorded using the Geographic Information Systems (GIS) platform. Following the fieldwork, expert opinions were collected through the Delphi technique, and the essential features that a potential caravan area should possess were determined. The Delphi technique is a structured method for systematically obtaining expert judgments. In the first round, open-ended questions were sent to experts in caravan tourism to assess the caravan tourism potential of a region. The responses were subjected to content analysis and categorized into codes, themes, and subthemes. In the second and third rounds, closed-ended questions were administered to the participants, and their responses were analyzed using SPSS. In these stages, the median was used to identify the central tendency of responses, while the interquartile range (IQR) was employed to measure the level of consensus. At the end of the third round, expert agreement was achieved, resulting in the development of a finalized criteria list for caravan areas. It was observed that the majority of the criteria used during the preliminary field study were largely consistent with those identified by experts through the Delphi process. As a result, it was determined that 20 out of the 48 examined destinations possess the necessary characteristics to be evaluated as suitable caravan areas. The conclusion section presents recommendations for local governments, public institutions and organizations, and potential investors. Overall, the findings indicate that each of the identified destinations holds significant natural and cultural value and has the potential to offer unique and authentic experiences to caravan users.