Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklere alınan peynirlerde aflatoksin B1 ve M1 varlığının ve seviyelerinin saptanması
Detection of the presence and levels of aflatoxin B1 and M1 in cheeses purchased for Turkish Military Forces
  1. Tez No: 99244
  2. Yazar: ENGİN KARDEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BELGİN SARIMEHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Veteriner Hekimliği, Food Hygiene and Technology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksin Bı. aflatoksin Mı, peynir
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
41 ÖZET Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Bağlı Birliklere Alınan Peynirlerde Aflatoksin Bı ve Mı Varlığının ve Seviyelerinin Saptanması Bu çalışmada bünyesinde fazla personel bulunduran ve iaşe eden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklere alman peynirler aflatoksin yönünden incelenmiştir. Çalışmada beyaz peynirden 50, kaşar peynirinden 50 ve eritme peynirinden 50 adet olmak üzere toplam 150 örnekte aflatoksin Bı ve Mı analizi yapılmıştır. Aflatoksin varlığının saptanmasında ince tabaka kromatografı (TLC,Thin-layer chromatography) tekniği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda peynir örneklerinin hiç birisinde aflatoksin Bı ve Mı saptanamadı. Peynirlerde aflotoksin Bı ve Mı saptanamamasında kontamine sütlerin ürünlerine işlenmeden önce sağlıklı sütlerle dilüe olması ve peynir yapımı sırasında aflatoksin Ml'in bir kısmının peyniraltı suyu ile uzaklaşması sonucu peynirde kalan Mİ düzeyenin daha da azalması etkili faktörler olarak görülmüştür. Ancak üretim ve depolama esnasında şartlar uygun olduğu taktirde gıdalarda toksijenik küf infestasyonu dolayısıyla aflatoksin bulaşma riski her zaman göz önünde tutulmalıdır. Bu nedenle üretimden tüketime kadar tüm işlemler küf gelişimini en aza indirecek şekilde gerçekleştirilmelidir. Gıda maddeleri her aşamada aflatoksin yönünden analiz edilmeli, tolerans limitleri ülkemiz için kabul edilen sınırların üzerinde olanların tüketimine izin verilmemelidir.
Özet (Çeviri)
42 SUMMARY Detection of the presence and levels of aflatoxin Bi and Mi in cheeses purchased for Turkish Military Forces In this study, it was examined for aflatoxin of cheeses, purchased for Turkish Military Forces, that involved much personel and feeding of those, It was analysed for aflatoxin Bi and Mi in total of 150 samples that about 50 of whitecheese, 50 of soft cheese, and 50 of kashar cheese. It was used Thin Layer Chromatography technigue for determined the Aflatoxin. Aflatoxin Bi and Mi didn't determine m the cheese samples as a result of study. As a reason of contaminated milk, used in cheese-making, dilueted with hygienic milk and a small amount of aflatoxin Mi, leaved with whey is the effective factors of reducing amount of aflatoxin Mi in cheese, was appreciated of undetermined aflatoxin Bi and aflatoxin Mi. Inspite of this, it was considered that the contamination risk of aflatoxin as regards of toxigenic mould infections in food if suitable condition in producing and storage period of foods were existed. Therefore, all process of cheese-making until the consumed, were realised as minimized of mould growth. Also, foodstuffs were analysed for aflatoxin in all stage and shall not permitted of consume, that over the tolerance limits for aceptable of our country. Key Words : Aflatoxin Bi, aflatoxin Mi, cheese