Kosova'daki Türk barış gücünün bölgedeki Türk algısı üzerindeki etkileri
The effects of the Turkish peace power in Kosovo on Turkish perception in the region
- Tez No: 604345
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİTHAT ATABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kosova, UNMIK, KFOR, NATO, Türk Barış Gücü, Kosovo, UNMIK, KFOR, NATO, Turkish Peacekeeping Force
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Balkan Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Balkanlar, birçok farklı etnik kimliğe, farklı inançlara ve siyasi görüşlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu farklılıklar zaman zaman büyük krizlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Yugoslavya'nın dağılmasının ardından ortaya çıkan aşırı milliyetçi eğilimler bölgede birçok silahlı çatışmanın oluşmasına sebep olmuştur. Bu çatışmalar Bosna-Hersek ve Kosova bölgelerinde katliamlara dönüşmüştür. Yugoslavya dağıldıktan sonra Sırbistan-Kosova gerginliği, Kosova Savaşı, Kosova'ya NATO müdahalesi, NATO müdahalesi sonrasında kurulan UNMIK yönetimi ve oluşturulan KFOR güvenlik gücü, KFOR bünyesinde Türk Barış Gücü'nün Kosova'da görev yapması, Türk Barış Gücü'nün bölgede yapmış olduğu faaliyetler ve Kosova halkının bu faaliyetlere olan ilgisi, Türk Barış Gücü faaliyetlerinin bölgedeki Türk algısına etkileri gibi konular bu tezde işlenmiştir. 12 Haziran 1999 tarihinden itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı askeri birlikler KFOR bünyesinde Kosova'da görev yapmaya başlamıştır. Kosova'nın PRİZREN şehrinde konuşlu bulunan Türk Temsil Heyeti Başkanlığı ''Güvenli ve emniyetli bir ortam tesis etmek, yerel ve uluslararası kuruluşlarla iş birliğini geliştirmek ve Kosova Güvenlik Kuvvetlerinin gelişmesine destek sağlamak'' parolasıyla Kosova'daki faaliyetlerine devam etmektedir. Bu asli görevlerinin haricinde birçok sosyal sorumluluk projesinde görev alan Türk Temsil Heyeti Başkanlığı eğitim, sağlık, ekonomi, kültür, tarih gibi birçok alanda büyük projelerde yer almıştır. Türk Temsil Heyeti Başkanlığı'nın bölgedeki faaliyetleri gerek Kosova'da gerekse uluslararası alanda birçok kesimin takdirini toplamaktadır. Türk Temsil Heyeti Başkanlığı'nın bölgedeki faaliyetleri, Balkan Savaşları sonrasında bölgede çok aktif olamamamız sebebiyle düşüşte olan saygınlığımızı tekrar kazanmamızı sağlamıştır ve bölgede sahip olunan Türk algısını olumlu yönde değişime uğratmıştır.
Özet (Çeviri)
The Balkans accommodate many different ethnic identities, faiths, and political views. These differences have caused major conflicts from time to time. The ultranationalist tendencies that emerged after the break up of Yugoslavia caused many armed conflicts in the region. These conflicts have turned into massacres in parts of Bosnia and Herzegovina and Kosovo. This paper includes issues such as the Serbia-Kosovo tension, the Kosovo War, NATO intervention in Kosovo, the UNMIK administration established after NATO intervention and the established KFOR security force, the Turkish peacekeeping force under the administration of KFOR, the activities of the Turkish peacekeepers in the region and Kosovo people's interest in these activities, Turkish peacekeeping activities that affect the perception of Turkish identity in the region after the break up of Yugoslavia. The military units of the Turkish Armed Forces have started to serve in Kosovo under KFOR since June, 12, 1999. The Turkish Delegation Committee, stationed in PRIZREN, Kosovo, continues its activities in Kosovo with the motto 'to establish a safe and secure environment, to develop cooperation with local and international organizations and to support the development of Kosovo Security Forces'. Apart from these main tasks, the presidency of the Turkish delegation committee, which has been involved in many social responsibility projects, has been involved in many major projects in many fields such as education, health, economy, culture and history. The activities of the Turkish delegation in the region are appreciated in Kosovo and it also produced a huge effect internationally. The activities of the Turkish delegation in the region helped to regain its reputation, which was in decline due to the fact that we were not very active in the region after the Balkan wars and changed the perception of the Turkish identity in the region in a positive way.