Şişelenmiş olarak tüketime sunulan maden sularında nitrat ve nitrit düzeylerinin belirlenmesi
Determination of nitrate and nitrite levels in bottled mineral waters
- Tez No: 99245
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞERİF KAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Veteriner Hekimliği, Food Hygiene and Technology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Maden suyu, nitrat, nitrit, Mineral water, nitrate, nitrite
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
50 ÖZET Şişelenmiş olarak tüketime sunulan maden sularında nitrat ve nitrit düzeylerinin belirlenmesi Bu çalışma Türkiye piyasasında satılan çeşitli firmalara ait şişelenmiş maden sularında nitrat ve nitrit düzeylerinin tesbit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Çeşitli illerden, farklı tarihlerde toplanan 15 çeşit firmaya ait toplam 100 adet şişelenmiş maden suyu örneklerinde nitrat ve nitrit düzeyleri araştırılmıştır. Nitrat miktarlarının saptanmasında 2,6 Dimetilfenol Spektrometrik Metot uygulanmış ve nitrat miktarı açısından maden sularının limiti aşmadığı görülmüştür. Nitrit miktarının tayini için Moleküler Absorbsiyon Spektrometrik Metot uygulanmıştır. Yönetmeliğimize göre maden sularında nitrit için 0,02 mg/lt nitrit uyan değeri, 0,05 mg/lt ise sınır değer olarak bildirilmiştir. Buna göre A, I ve J firmaları uyan sınırlarında, E ve H firmaları ise yönetmelik değerlerinin üzerinde nitrit içerdikleri tesbit edilmiştir. TSE standartlarına göre ise nitrit içeren bu maden sularının tüketimi uygun değildir.
Özet (Çeviri)
51 SUMMARY Determination of nitrate and nitrite levels in bottled mineral waters. This study was conducted to determine nitrate and nitrite levels of bottled natural mineral waters in marketing different regions of Turkey. A total 100 bottled mineral water samples, collected from different cities about of 15 type, were investigated from nitrate and nitrite levels. 2,6 Dimethylphenol Spectrometric Method was applied in the determination of nitrate levels and mineral water samples didn't exceed the limits, was observed. Molecular Absorption Spectrometric Method was applied for the determination of nitrite levels.lt was adviced that, 0.02 mg/lt of nitrite level as warning range and 0,05 mg/lt of nitrate as limit level were notified for regulation. According to this, samples belong to A, I and J firms were exited the warning range; samples belong to E and H firms were included over the nitrite levels of regulation, were determined. The mineral water samples, included nitrite, didn't appropriated to consume according to TSE - Standart.