Duygusal zekanın iş stresi ve yaşam tatmini üzerine etkisi: Uzaktan ve esnek çalışanlar üzerinde bir alan araştırması
The impact of emotional intelligence on job stress and life satisfaction: A field research on remote and flexible workers
- Tez No: 992442
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, İş Stresi, Yaşam Tatmini, Uzaktan Çalışma, Esnek Çalışma, Emotional Intelligence, Job Stress, Life Satisfaction, Remote Work, Flexible Work
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
İş dünyasında yaşanan dijital dönüşüm ve teknolojik gelişmeler, geleneksel çalışma modellerini köklü bir değişime uğratarak mekândan bağımsız çalışma pratiklerini ön plana çıkarmıştır. Uzaktan ve esnek çalışma modelleri, çalışanlara otonomi ve zaman tasarrufu gibi avantajlar sunarken; aynı zamanda sosyal izolasyon, teknostres ve iş-yaşam dengesinin bulanıklaşması gibi yeni risk faktörlerini de beraberinde getirmektedir. Bu dinamik süreçte, çalışanların psikolojik sağlamlıklarını koruyabilmeleri ve değişen koşullara adapte olabilmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, bireyin kendi ve başkalarının duygularını anlama ve yönetme yetisi olan duygusal zeka; iş stresiyle başa çıkma ve genel yaşam tatminini sürdürme noktasında stratejik bir içsel kaynak olarak değerlendirilmektedir. Bu araştırmada; uzaktan ve esnek çalışma modeline tabi olan çalışanların duygusal zeka düzeylerinin, algıladıkları iş stresi ve yaşam tatmini üzerindeki etkileri, bu etkilerin yönü ve düzeyi araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye genelinde farklı sektörlerde uzaktan veya esnek çalışan profesyoneller oluşturmaktadır. Verilerin toplanması için nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniğine başvurulmuştur. Bu doğrultuda kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan 456 çalışana anket uygulanmıştır. Verilerin analiz edilmesi için SPSS paket programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler ışığında güvenilirlik, frekans, korelasyon, basit doğrusal regresyon, T-testi ve ANOVA analizleri yapılmıştır. Öncelikle değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymak için korelasyon analizi yapılmış, ardından hipotezler regresyon analizi ile test edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda, duygusal zekanın hem iş stresi hem de yaşam tatmini üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve yordayıcı bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Literatürdeki genel beklentinin aksine, duygusal zeka yetkinlikleri arttıkça iş stresinin de pozitif yönde arttığı; benzer şekilde duygusal zeka ile yaşam tatmini arasında da pozitif yönlü güçlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, iş stresi ile yaşam tatmini arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Ayrıca çalışanların duygusal zeka, iş stresi ve yaşam tatmini düzeylerinin; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, kıdem ve gelir gibi demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, fiziksel denetimin azaldığı ve bireysel öz-yönetimin kritik hale geldiği uzaktan çalışma ekosisteminde; duygusal zeka yetkinliklerinin geliştirilmesinin, çalışanların stres yönetimini desteklediği ve yaşam memnuniyetlerini artırarak örgütsel sürdürülebilirliğe katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The digital transformation and technological advancements experienced in the 21st-century business world have radically changed traditional working models, bringing location-independent working practices to the forefront. While remote and flexible working models offer advantages such as autonomy and time-saving to employees, they also bring new risk factors such as social isolation, technostress, and the blurring of work-life balance. In this dynamic process, it is of great importance for employees to maintain their psychological resilience and adapt to changing conditions. In this context, emotional intelligence, which is the ability of an individual to understand and manage their own and others' emotions, is evaluated as a strategic internal resource in coping with job stress and maintaining general life satisfaction. In this research, the effects of emotional intelligence levels of employees subject to remote and flexible working models on their perceived job stress and life satisfaction, as well as the direction and level of these effects, were investigated. The population of the research consists of professionals working remotely or flexibly in different sectors across Turkey. The survey technique, one of the quantitative research methods, was used to collect data. Accordingly, a survey was applied to 456 employees reached through the convenience sampling method. The SPSS software package was used to analyze the data. In light of the obtained data, reliability, frequency, correlation, simple linear regression, T-test, and ANOVA analyses were performed. First, correlation analysis was conducted to reveal the relationships between variables, followed by hypothesis testing via regression analysis. As a result of the regression analysis, it was found that emotional intelligence has a statistically significant and predictive effect on both job stress and life satisfaction. Contrary to the general expectation in the literature, it was determined that as emotional intelligence competencies increased, job stress also increased in a positive direction; similarly, a strong positive relationship was found between emotional intelligence and life satisfaction. On the other hand, no statistically significant relationship was encountered between job stress and life satisfaction. Furthermore, it was determined that employees' levels of emotional intelligence, job stress, and life satisfaction showed significant differences according to demographic variables such as gender, age, education status, tenure, and income. As a result of the study, it is thought that developing emotional intelligence competencies in the remote working ecosystem, where physical supervision has decreased and individual self-management has become critical, supports employees' stress management and contributes to organizational sustainability by increasing life satisfaction.