A study on the relationship between personality types, emotional intelligence and stress management: Case of engineers in Turkey
Kişilik türleri, duygusal zeka ve stres yönetimi ilişkisi üzerine bir çalışma: Türkiye'de mühendisler üzerine örnek
- Tez No: 648965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KUNDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Stres Yönetimi, Duygusal Zeka, Kişilik Türleri, Stress, Stress Management, Emotional Intelligence, Personality Types
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Stres her zaman insanlık tarihinin önemli bir parçası olmuştur. Stresin varlığı, kişinin çalışmasını doğrudan etkileyen bir numaralı faktördür. Günümüzde stresin olmadığı, iş veya özel yaşam için hiçbir yer yoktur. Bu çalışmada, mühendislik sektöründe stresin yeri, stresin nasıl yönetileceği, stres yönetiminde duygusal zeka, kişilik özellikleri incelenecektir. Stres yönetimini etkileyen farklı faktörler olmasına rağmen, bu çalışma yirminci yüzyılın sonunda ortaya çıkan duygusal zeka kavramına ve kişilik özelliklerinin stres yönetimindeki rolüne odaklanacaktır. Hazırlanan bu çalışmada stres yönetimi, duygusal zeka ve kişilik tipleri arasındaki ilişki değerlendirilmiş ve kişilik tiplerinin stres yönetimi ve duygusal zeka üzerindeki rolü incelenmiştir. Çalışmada mühendislik sektöründe çalışan 112 katılımcı yer almıştır. Katılımcılara demografik sorular, BarOn tarafından hazırlanan duygusal zeka ölçeği, stres yönetimi ölçeği ve kişilik tipleri ölçeği uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre duygusal zekanın stres yönetimi ile pozitif ilişkisi vardır. Kişilik türlerinin stres yönetimi ile doğrudan pozitif bir ilişkisi yoktur. Ancak, kişilik tipleri duygusal zeka ve stres yönetimi arasındaki ilişkide kısmi ılımlı bir role sahiptir.
Özet (Çeviri)
Stress has always been a major part of human history. The presence of stress is the number one factor that directly affects the person's work. Nowadays there is no place for work or private life without stress. In this study, the place of stress in the engineering sector, managing stress, emotional intelligence in stress management, personality types will be examined and the relationship between these features and their own will be studied. Although there are different factors that affect stress management, this study will focus on the concept of emotional intelligence that emerged at the end of the twentieth century and the role of personality traits in stress management. In this study prepared , the relationship between stress management, emotional intelligence and personality types was evaluated and moderating role of the personality types were examined in this relationship. 112 participants who work on the engineering field were involved in this research. Demographic questions, emotional intelligence scale which is prepared by BarOn, stress management scale and personality types scale were used to the participants. According to the findings obtained from research , emotional intelligence has positive relationship with stress management. Personality types has no direct positive relationship with stress management. However , personality types has partial moderating role in the relationship between emotional intelligence and stress management.