Felsefe hocalığından cemaat liderliğine: Osho ve hareketi
From philosophy teacher to community leader: Osho and his movement
- Tez No: 992448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ŞENAVCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Meditasyon, Osho, Meditation, Osho
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, modernizme yanıt olarak ortaya çıkan Hint kökenli Yeni Dinî Hareketler (YDH) bağlamında, Chandra Mohan Jain'in (Osho) felsefe hocalığından karizmatik cemaat liderliğine dönüşümünü incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, Osho'nun Doğu mistisizmi (Zen, Tantra) ile Batı psikolojisini sentezleyen felsefi yapısını, Neo-sannyas hareketinin tarihsel gelişimini ve toplumsal eleştirilerini analiz etmektir. Çalışma, Osho'nun geleneksel din, ahlak ve cinsellik gibi kavramlara getirdiği radikal yorumları ve Zorba-Budha idealini ele almıştır. Metodolojik olarak, hareketin kurumsal evreleri (Pune Aşramı, Rajneeshpuram komünü) ve kendine has uygulamaları (Dinamik Meditasyon) incelenmiştir. Bulgular, Osho'nun öz-farkındalığı merkeze alan öğretisinin, bireyin toplumsal koşullanmalardan katarsis yoluyla arınması için post-modern bir spiritüel yol sunduğunu göstermektedir. Hareketin Karizmatik Liderlik ve komünalizm denemesi (Rajneeshpuram) ise YDH'lerin kurumsallaşma zorluklarını somutlaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the transformation of Chandra Mohan Jain (Osho) from a philosophy professor to a charismatic community leader within the context of New Religious Movements (NRMs) originating from India as a response to modernity. The main objective of this study is to analyze Osho's philosophical structure, which synthesizes Eastern mysticism (Zen, Tantra) with Western psychology, along with the historical development and social critiques of the Neo-sannyas movement. The study addresses Osho's radical interpretations of concepts such as traditional religion, morality, and sexuality, as well as the Zorba-Buddha ideal. Methodologically, the institutional phases of the movement (Pune Ashram, Rajneeshpuram commune) and its unique practices (Dynamic Meditation) were investigated. Findings indicate that Osho's teaching, centered on self-awareness, offers a post-modern spiritual path for the individual to cleanse societal conditioning through catharsis. Furthermore, the movement's attempts at Charismatic Leadership and communalism (Rajneeshpuram) exemplify the challenges faced by NRMs during institutionalization.