Single-entry raffles with cryptographic verifiability and privacy
Kriptografik doğrulanabilirlik ve gizlilik sağlayan tek katılımlı çekilişler
- Tez No: 992548
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM SAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Blockchain, Blockchain
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çekilişler, kamusal girişimler için gelir elde etmeye yönelik seçim mekanizmalarıdır. Ancak, geleneksel çekiliş sistemleri gizlilik, tarafsızlık ve doğrulanabilirlik açısından çeşitli sorunlar barındırmaktadır. Bu tez, bu sorunları ele alarak doğrulanabilir gizlilik ve tarafsızlık sağlayan tek katılımlı çekilişler için yeni bir sistem mimarisi önermektedir. Çalışmada iki farklı mimari sunulmaktadır: i) Merkezi Mimari: Katılımcılara atanan rastgele sayılar ve benzersiz tanımlayıcılar, sıralama bilgileriyle birlikte bir RSA akümülatörüne eklenir ve yayımlanan nihai akümülatör üzerinden katılım doğrulaması yapılabilir. Kazanan, doğrulanabilir bir rastgele sayı üreteci ile belirlenirken, dahil olma kanıtları sorgular aracılığıyla sağlanır. (ii) Blokzincir Tabanlı Mimari: Sertifika yetkilisine ait hash değerleri akıllı kontrat numaralarıyla eşleştirilerek gizli ve denetlenebilir bir çekilişte kazananın ve katılımcı dahil olma durumlarının doğrulanması mümkün kılınır. Önerilen sistem, hem şeffaflığı hem de gizliliği korumak amacıyla RSA akümülatörleri ve doğrulanabilir rastgele fonksiyonlardan yararlanmaktadır ve kazanan belirleme süreci şeffaf ve denetlenebilir olacak şekilde tasarlanmıştır; böylece çekilişin bütünlüğü korunmaktadır. Hem merkezi hem de blokzincir tabanlı çözümler sunarak, bu yaklaşım adalet ve gizlilik ilkelerini korurken esneklik sağlamaktadır. Önerilen çekiliş sistemi, güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan tek katılımlı bir yapı içerisinde adalet, doğrulanabilirlik ve gizliliği garanti ederek çevrim içi çekiliş yönetimi için güvenli ve şeffaf bir yaklaşım ortaya koymaktadır. Gerçekleştirim kodları https://github.com/ASAP-Bilkent/private-decentralized-lottery adresinde erişime açıktır.
Özet (Çeviri)
Lotteries are an integral part of generating revenue for public initiatives through regulated selection mechanisms. However, traditional raffle systems often face challenges related to privacy, fairness, and verifiability. To address these challenges, this thesis presents a novel system architecture for conducting single-entry raffles that ensures privacy and fairness through verifiability. In this work, two distinct architectures are proposed: (i) Centralized Architecture: Participants receive random numbers and unique IDs, which are added to an RSA accumulator along with their rank. The final accumulator is published in a trusted space, allowing participants to verify their entries. A verifiable random number generator selects the winner, with inclusion proofs available via queries. (ii) Blockchain-Based Architecture: Certificate authority hashes are mapped to smart contract numbers, enabling verifiable winner selection and participant inclusion checks for a private, auditable raffle. Proposed system leverages RSA accumulators and verifiable random functions to maintain both transparency and confidentiality, and the winner selection process is both transparent and auditable, maintaining the integrity of the raffle. By offering both centralized and blockchain-based solutions, this approach provides flexibility while maintaining the core principles of fairness and privacy. The proposed raffle system guarantees fairness, verifiability, and privacy in a single entry setup without requiring a trusted third party, thereby establishing a secure and transparent approach to online raffle management. The implementation is available at https://github.com/ASAP-Bilkent/private-decentralized-lottery.