Examining the cocoa marketing chain in Liberia
Liberya kakao piyasasında pazarlama kanallarının incelenmesi
- Tez No: 992634
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİTHAT DİREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kakao, Liberya, Pazarlama maliyeti, Pazarlama kanalı, Coaxer, Cocoa, Liberia, Market cost, Marketing channel, Coaxer
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Theobroma cacao bitkisinin fermente edilmiş tohumlarından elde edilen kakao, gıda, kozmetik ve ilaç sektörleri için dünya çapında büyük öneme sahiptir. Çoğunluğu küçük çiftçilerden oluşan 5,5 milyondan fazla çiftçi, gelirlerini kakaodan elde etmektedir. 5.500 yıl önce Amazon-Orinoc bölgesinde ortaya çıkan kakao, 16. yüzyılda Avrupa'ya girmeden önce eski Mezoamerika'da kültürel ve ekonomik değer taşıyordu. 19. yüzyılda hidrolik pres ve konçajlama gibi endüstriyel yenilikler, çikolatanın seri üretimini ve küresel yayılmasını mümkün kılmıştır. Kakao yetiştiriciliği daha sonra Karayipler, Asya ve Afrika'ya, özellikle de şu anda dünyanın önde gelen üretim bölgesi olan Batı Afrika'ya yayılmıştır. Liberya'da tarım, geçim kaynakları ve GSYİH açısından merkezi bir öneme sahiptir. Kakao, yaklaşık 50.000 haneyi ilgilendiren ikinci en önemli ihraç ürünüdür. Üretim, Bong, Nimba ve Lofa ilçelerinde yoğunlaşmıştır. Zayıf hasat sonrası uygulamalar ve sınırlı teşvikler, ihraç edilen kakaonun çoğunun düşük değerli kullanımlarının nedenidir. Küresel olarak kakao üretimi 1961'de 1,19 milyon tondan 2023'te 5,6 milyon tona yükselmiştir. Bu üretimde öncü ülkeler, küresel üretimin yarısından fazlasını gerçekleştiren Fildişi Sahili ve Gana'dır. Hollanda en büyük ithalatçı ve Liberya'nın en önemli ihracat destinasyonudur. Dünya Bankası ve IMF Yapısal Uyum Programları tarafından yönlendirilen Afrika genelindeki piyasa liberalleşmesi, verimliliği artırmayı amaçlasa da çiftçilerin savunmasızlığını artırdı ve piyasa koordinasyonunu zayıflattı. Liberya'da LPMC'nin LACRA ve NSL ile değiştirilmesi, fiyat istikrarını ortadan kaldırdı ve piyasayı çok sayıda özel alıcıya açtı. Sonuç olarak, özellikle coaxer olmak üzere gayri resmi aktörler kakao alımını domine etmeye başlamış ve ulusal üretimin yaklaşık %90'ını tedarik etmeye başlamıştır. Coaxerlerin erişilebilirliği, küçük ölçekli faaliyetleri ve çiftçilere kredi sağlamaları, onların devam eden hakimiyetini açıklamaktadır. Bu yapı göz önüne alındığında, çalışma, resmi ve gayri resmi aracıların rollerini, maliyetlerini ve önemini analiz etmeyi ve pazarlama kanalları arasında değer ve marjların nasıl farklılık gösterdiğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, kanal yapılarının farklılık gösterdiğini, coaxerlerin öneminin hafife alındığını ve mevcut maliyet marjlarının piyasa aracıları için elverişsiz olduğunu varsaymaktadır.
Özet (Çeviri)
Cocoa beans are the dried and fully fermented fatty seed of the cocoa tree (Theobroma cacao). Cocoa is Liberia's second most important export commodity, with around 50,000 households engaged in its production, which is mostly exported informally through neighboring countries to international markets. Although the liberalization of the cocoa sector has achieved its goal of increasing competition, it has also led to the proliferation of informal market actors in the supply chain. These informal market actors, known as coaxers, trade in small volumes, use simple means of transportation such as bicycles and motorcycles, and thus have access to farmers that other intermediaries have difficulty or cannot access. Therefore, the aim of this study is to analyze how the cocoa marketing chain operates in Liberia by measuring and comparing the marketing margins of formal and informal actors. Qualitative data were used to identify the structure of the marketing chain, while quantitative data was used to estimate the marketing margin. The study was conducted in Nimba and Bong counties. A total of 43 actors were sampled for the survey and were randomly selected according to their category. The results showed that there are three market intermediaries (one informal, two formal) and seven marketing channels on which cocoa moves from the farmers to the exporters. These intermediaries, mostly (95%) men are between the age of 46-55 years old and majority of them (95%) have received formal training. The calculation of marketing costs indicated that formal actors incurred the highest costs in both regions, and that coaxers (informal actor) achieve greater market efficiency. Regarding the marketing margin, it was revealed that all actors recorded negative net marketing margin indicating systemic inefficiency. This indicates that there exists a structural imbalance between revenues and cost at every level of the intermediary chain. However, Cooperative, while negative, recorded lower losses which indicate that they are more resilient than LBAs and Coaxers. The uniformity of negative margin indicates that the problem is related to the overall distribution of value throughout the cocoa chain, rather than individual efficiency. Various recommendations were made, such as prioritizing logistics and infrastructure, strengthening and empowering LACRA, and encouraging and supporting cooperatives to hire coaxers with adequate monthly income or salaries, thereby integrating coaxers into the formal structure. This could improve cocoa quality and eliminate a serious competitor.