Genç işsizliğinin yarattığı psikolojik sorunlar açısından bir ara değişken olarak mesleki eğitim
Vocational education as an interim variable for psychological problems created by youth unemployment
- Tez No: 992648
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL ORHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Mesleki eğitim, Mesleki teknik eğitim, Vocational education, Vocational technical education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı, ortaöğretim son sınıf öğrencilerinin işsizlik kaygısı, stres, depresyon ve özsaygı düzeylerini belirlemek ve mesleki ortaöğretimin bu değişkenler arasındaki ilişkilerde aracılık etkisini incelemektir. Bu doğrultuda, mesleki ortaöğretimin gençlerin psikolojik iyi oluşuna katkısı araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin %18,9'u yüksek veya çok yüksek düzeyde işsizlik kaygısı yaşamaktadır. Öğrencilerin %66,4'ü iş bulamama nedenini ülkenin sosyo-ekonomik koşullarında görmektedir. Bu bulgu, ekonomik koşulların psikolojik kaygılar üzerindeki etkisini göstermektedir. İşsizlik kaygısı en düşük okul türü mesleki ve teknik Anadolu lisesidir. Bu değişken okul türlerine göre anlamlı biçimde farklılaşmaktadır. Örneklemi oluşturan öğrencilerde depresyon (%63,1) ve stres (%66,1) deneyimi yaşayanların oranı oldukça yüksektir. Bunun da ötesinde örneklemin yaklaşık üçte biri çok ileri düzeyde depresyon (%30,4) ya da stres deneyimi (%30) yaşamaktadır. Bulgular, öğrencilerin %43,7'sinin yüksek, %42,7'sinin orta, %13,6'sının ise düşük özsaygıya sahip olduğunu göstermektedir. Anadolu lisesi öğrencilerinin depresyon ve stres düzeyleri, mesleki eğitim merkezi (MESEM) öğrencilerinden anlamlı biçimde daha yüksektir. Depresyon, stres ve özsaygı düzeyi cinsiyete göre anlamlı biçimde erkekler lehine farklılaşmaktadır. İşsizlik kaygısı, depresyon ve stres değişkenleri, özsaygıdaki değişimin %44,8'ini; işsizlik kaygısı, özsaygı ve stres değişkenleri ise depresyondaki değişimin %71,6'sını açıklamaktadır. Bu oranlara göre modelimiz güçlü bir açıklayıcılığa sahiptir. Mesleki ortaöğretimin aracılık etkisi stres - depresyon, stres - özsaygı, depresyon - özsaygı arasındaki ilişkilerde tespit edilmiştir. İşsizlik kaygısı, depresyon, stres ve özsaygı düzeyleri açısından mesleki ortaöğretim öğrencilerinin genel ortaöğretim (Anadolu lisesi) öğrencilerine kıyasla daha iyi durumda olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular mesleki eğitimin öğrencinin psikolojik iyi oluşu üzerinde koruyucu bir rol oynayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the unemployment anxiety, stress, depression and self-esteem levels of senior high school students and to examine the mediating effect of vocational secondary education on the relationships between these variables. In this regard, the contribution of vocational secondary education to the psychological well-being of young people was investigated. According to the research results, 18.9% of the students experience high or very high levels of unemployment anxiety. 66.4% of students see the reason for not being able to find a job as the socio-economic conditions of the country. This finding demonstrates the impact of economic conditions on psychological concerns. The school type with the lowest unemployment anxiety is vocational and technical Anatolian high school. This variable differs significantly according to school types. The proportion of students experiencing depression (63.1%) and stress (66.1%) is quite high among the students in the sample. Furthermore, approximately one-third of the sample experienced very severe depression (30.4%) or stress (30%). Findings show that 43.7% of the students have high, 42.7% have medium, and 13.6% have low self-esteem. Depression and stress levels of Anatolian high school students are significantly higher than vocational education center (MESEM) students. Depression, stress and self-esteem levels differ significantly by gender in favor of men. Unemployment anxiety, depression and stress variables explain 44.8% of the change in self-esteem; unemployment anxiety, self-esteem and stress variables explain 71.6% of the change in depression. According to these ratios, our model has a strong explanatory power. The mediating effect of vocational secondary education was detected in the relationships between stress - depression, stress - self-esteem, and depression - self-esteem. It was concluded that vocational secondary school students were in a better situation than general secondary school (Anatolian high school) students in terms of unemployment anxiety, depression, stress and self-esteem levels. Findings indicate that vocational training may play a protective role on students' psychological well-being.