Tokat 4 Nolu Şeriyye Sicilinin 1-50 varaklarının transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of the first 50 folios of Tokat Sharia Court Records No. 4
  1. Tez No: 992649
  2. Yazar: ŞABAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET OKUDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tokat, Şeriyye Sicilleri, Kadı, Mahkeme, Tokat, Sharia Court Records, Qadi, Court
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması Osmanlı Devleti döneminde Tokat ilinde gerçekleşmiş olayların, yaşanmış hikâyelerin, insanlar arasındaki ilişkilerin kayıtlı belgelerden bulunup gün yüzüne çıkarılmasıdır. Osmanlı Devleti'nin 18. Yüzyılda Tokat şehrinin durumunu, yaşantısını veşehrin içerisinde bulunan mali ve hukuki durumu anlamak adına o günlerden elimize ulaşan kayıtları çözümleyerek bilgiyi ortaya çıkarmaktır. Tokat iline ait şeriyye sicilleri için yapılmış belki birçok örnek mevcuttur. 4 nolu şeriyye sicili üzerinde bu alanda daha önce bir çalışma gerçekleştirilmemiştir. Tokat 4 nolu şeriyye sicilinin transkripsiyonunun yapılmasındaki amaç Tokat'ın sosyo- ekonomik durumu, idari yönetimi ve Tokat halkının sorunlarına bir bakış açısı getirmektir. Osmanlının gerileme döneminde Tokat ilinde neler yapılıyor, şehrin durumu nasıl ve insanlar hayatlarını nasıl idame ettiriyorlardı. Tokat'ın 18.yüzyılın sonlarına doğru şehre farklı bir açıdan bakıp o dönemin yaşantısını, beraberliğini ortaya koymaktır. Bu çalışma üç ana bölüm hâlinde yapılandırılmıştır. Birinci bölümde, Sicil Defteri'nde yer alan belgeler sistemli bir şekilde tasnif edilmiş; söz konusu belgelerin transkripsiyonları yapılmış ve defterde geçen kayıtlar içerik ve şekil bakımından ayrıntılı biçimde açıklanmıştır. İkinci bölümde ise Tokat'ın idarî yapısı tarihî çerçevesiyle ele alınarak, şehrin nahiyeleri ve köyleri hakkında bilgilere yer verilmiş ve Tokat'ın sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı incelenmiş; toplum yapısı, günlük yaşam ve iktisadî faaliyetler, sicil kayıtları ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to identify and bring to light the events that took place in the province of Tokat during the Ottoman Empire, the stories that were experienced, and the relationships among people by examining recorded documents. In order to understand the condition of the city of Tokat in the 18th century, its way of life, and the financial and legal situation within the city during the Ottoman period, the study analyzes the records that have reached us from that era and reveals the information contained in them. There may be many studies conducted on the sharia court records of Tokat; however, no previous research has been carried out specifically on the 4th numbered sharia court register. The purpose of transcribing the Tokat 4th numbered sharia court register is to provide a perspective on Tokat's socio-economic situation, its administrative structure, and the problems faced by the people of Tokat. It seeks to examine what was taking place in Tokat during the period of Ottoman decline, what the condition of the city was like, and how people sustained their lives. By looking at Tokat from a different perspective toward the end of the 18th century, the study aims to reveal the lifestyle and social cohesion of that period. This study is structured into three main sections. In the first section, the documents contained in the Sicil Defteri have been systematically classified; transcriptions of these documents have been prepared, and the records included in the register have been explained in detail in terms of both content and form. In the second section, Tokat's administrative structure has been examined within its historical framework. Information has been provided on the city's subdistricts (nahiyes) and villages, and Tokat's social, cultural, and economic life has been analyzed. Accordingly, the social structure, daily life, and economic activities have been evaluated in the light of the sicil records.