The truth front: The irregular resistance to information disorders in a competitive authoritarian regime
Hakikat cephesi: Rekabetçi otoriter rejimde bilgi düzensizliklerine karşı düzensiz direniş
  1. Tez No: 992734
  2. Yazar: MERT KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE ERÇETİN SABUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dezenformasyon, Medya, Rekabetçi otoriter rejimler, Disinformation, Media, Competitive authoritarian regimes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, seçmenlerin bilgi düzensizlikleriyle nasıl başa çıktığını rekabetçi otoriter bir rejim bağlamında incelemektedir. Araştırma, özellikle medya özgürlüğünün sınırlı, kamusal bilginin iktidar lehine kurgulandığı sistemlerde, bireylerin bilgiye erişim, doğrulama ve paylaşım stratejilerini anlamayı amaçlamaktadır. Literatürde bilgi düzensizlikleri genellikle demokratik bağlamlarda ele alınmakta; seçmen davranışı, medya güveni ve dijital teyit pratikleri gibi temalar üzerinden analiz edilmektedir. Bu bağlamda Türkiye örneği, bilgi düzensizliklerinin yalnızca bireysel medya okuryazarlığıyla değil, aynı zamanda rejim tipolojisi ve siyasal baskılarla şekillendiği bir laboratuvar ortamı sunmaktadır. Araştırma kapsamında, farklı yaş ve meslek gruplarından 15 katılımcıyla yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Analiz sonucunda beş ana strateji deseni ortaya çıkmıştır: sosyal medya platformlarının seçici ve stratejik kullanımı, bireysel doğrulama ve kıyaslama yöntemleri, etik paylaşım sorumluluğu ve müdahale eğilimleri, dijital teyit araçlarının kullanımı ile siyasal yorgunluk ve geri çekilme davranışı. Bulgular, seçmenlerin bilgiyle kurduğu ilişkiyi pasif bir maruz kalma süreci olarak değil, aktif bir stratejik mücadele alanı olarak deneyimlediğini göstermektedir. Böylece çalışma, bilgi düzensizlikleri literatürünü otoriter bağlamlarda yeniden düşünmeye ve seçmen davranışını anlamlandırmaya yönelik katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how voters deal with information disorders within the context of a competitive authoritarian regime. The study aims to understand the strategies individuals develop to access, verify, and share information in systems where media freedom is restricted and public knowledge is systematically shaped in favor of those in power. In the existing literature, information disorders are predominantly analyzed in democratic contexts, focusing on themes such as voter behavior, trust in media, and digital factchecking practices. In this regard, the case of Türkiye offers a unique laboratory to explore how information disorders are shaped not only by individual media literacy but also by regime typology and political pressures. The research is based on semi-structured, in-depth interviews with 15 participants from diverse age and occupational groups. The collected data were analyzed using thematic analysis. The findings reveal five main strategic patterns: selective and strategic use of social media platforms; individual verification and comparison practices; ethical sharing, responsibility, and intervention tendencies; use of digital fact-checking tools; and finally, political fatigue and withdrawal behavior. The results indicate that voters do not relate to information in a passive or merely receptive manner, but rather experience it as an active and strategic field of engagement. In doing so, the study contributes to rethinking the literature on information disorders from the perspective of authoritarian contexts and offers new insights into how voter behavior is shaped under informational constraints.