Dijital çağda rekreasyon kaygısı: Yalnızlık ve dijital bağımlılık arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Recreational anxiety in the digital age: Examining the relationships between loneliness and digital addiction
- Tez No: 992762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel rekreasyon, Sosyal kaygı, Sosyal yalnızlık, Physical recreation, Social anxiety, Social loneliness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin rekreasyon kaygısı, yalnızlık ve dijital bağımlılık düzeylerini demografik değişkenlere göre inceleyerek aralarındaki olası farklılıkları ve ilişkileri ortaya koymaktır. Bu kapsamda cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi ve gelir düzeyi gibi demografik değişkenlere göre bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırmaya 401 katılımcı dâhil olmuştur. Elde edilen bulgulara göre, cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine göre rekreasyon kaygısı ve yalnızlık düzeylerinde anlamlı bir fark bulunmazken; dijital bağımlılık düzeyinde medeni duruma göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yaş değişkeni incelendiğinde ise rekreasyon kaygısı, yalnızlık ve dijital bağımlılık ölçeklerinin tamamında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Genç bireyler daha yüksek düzeyde yalnızlık ve kaygı hissederken, ileri yaş gruplarında dijital bağımlılığın daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, düşük gelir grubundaki bireylerin hem yalnızlık hem de dijital bağımlılık düzeylerinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Eğitim düzeyi değişkenine göre anlamlı bir fark saptanmamıştır. Bu bulgular, yaş ve gelir düzeyi gibi demografik değişkenlerin psikososyal davranış ve bağımlılık eğilimleri üzerinde belirleyici olabileceğini göstermektedir. Araştırma sonuçları, yaşa ve gelir düzeyine özgü önleyici müdahale programlarının geliştirilmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine individuals' levels of recreation anxiety, loneliness, and digital addiction in relation to demographic variables, and to identify potential differences and relationships among them. Independent samples t-tests and oneway ANOVA were applied based on demographic variables such as gender, age, marital status, education level, and income level. The study sample consisted of 401 participants. According to the findings, no significant differences were found in recreation anxiety or loneliness levels based on gender or marital status. However, a significant difference was found in digital addiction levels according to marital status. The variable of age was found to significantly affect all three scales. Younger participants reported higher levels of loneliness and recreation anxiety, whereas older participants showed higher levels of digital addiction. Additionally, individuals with lower income levels reported higher levels of both loneliness and digital addiction. No significant differences were found based on education level. These results suggest that demographic factors such as age and income level may play a significant role in psychosocial behaviors and digital dependency tendencies. The findings highlight the need for tailored intervention programs targeting specific age and income groups.