Türkiye'de Popüler Müzik Kültüründe Ud İcracılarının Konumu ve Temsili:“Coşkun Sabah”Örneği
The position and representation of the ud players in popular music culture in Türkiye: The case of 'Coşkun Sabah
- Tez No: 992813
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA REYHAN ALTINAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Popüler müzik, Türk müziği, Populer music, Turkish music
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, Türkiye'deki popüler müzik kültürü içerisinde ud icrasının konumunu ve temsiliyetini incelemeyi amaçlamaktadır. Geleneksel bir çalgı olarak Türk müzik tarihinde köklü bir geçmişe sahip olan ud, 1980'lerden itibaren popüler müzik sahnesinde yeni bir görünürlük kazanmıştır. Çalışmada, udun popüler müzikteki temsili ve dönüşümü, bu sürecin en belirgin aktörlerinden biri olan Coşkun Sabah'ın sanat pratiği üzerinden ele alınmıştır. Sabah'ın icra üslubu, repertuvar tercihleri ve sahne kimliği, udun popüler müzikte kazandığı yeni işlevleri ve anlamları ortaya koymaktadır. Bu çerçevede, sanatçının 1980 sonrası müzik yaşamı, udun toplumsal ve kültürel konumundaki değişimleri anlamak açısından bir örnek olay olarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın kuramsal çerçevesi, kültürel çalışmalar, etnomüzikoloji ve müzik sosyolojisi alanlarına dayanmaktadır. J. Kaemmer, J. Fiske, T.W. Adorno, H.S. Becker, S. Hall, W. Benjamin, H. Gans, A. Erol, N. Güngör ve M. Özbek gibi kuramcıların görüşleri, ud icrasının toplumsal boyutunu çözümlemede yol gösterici olmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; literatür taramaları, arşiv incelemeleri ve Coşkun Sabah ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış sözlü tarih görüşmeleri aracılığıyla kapsamlı bir veri seti oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular, ud icrasının yalnızca geleneksel müzik sahnesinde değil, popüler müzik kültürü içinde de dinamik bir rol üstlendiğini göstermektedir. Coşkun Sabah'ın sanatsal pratiği üzerinden yapılan analiz, udun bu dönemde geçirdiği estetik ve işlevsel dönüşümleri görünür kılmıştır. Sonuç olarak, bu tez, udun Türkiye'deki popüler müzik kültüründeki temsil biçimlerini Coşkun Sabah örneği üzerinden inceleyerek, müzikoloji ve popüler müzik çalışmalarına disiplinlerarası bir katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation aims to examine the position and representation of the“ud”within Turkey's popular music culture. As a traditional instrument with deep historical roots in Turkish music, the“ud”gained renewed visibility and significance in the popular music scene after the 1980s. The study focuses on the representation and transformation of the“ud”through the artistic practice of“Coşkun Sabah”, one of the key figures in this process. Sabah's performance style, repertoire choices, and stage persona reveal how the“ud”acquired new functions and meanings within the framework of popular music. His musical career after the 1980s is analyzed as a case study to understand the shifting cultural and social position of the instrument. The theoretical framework of the study is grounded in cultural studies, ethnomusicology, and the sociology of music. The works of J. Kaemmer, J. Fiske, T.W. Adorno, H.S. Becker, S. Hall, W. Benjamin, H. Gans, A. Erol, N. Güngör, and M. Özbek have guided the interpretation of the“ud”s social and cultural dimensions. The research adopts a qualitative methodology, combining literature review, archival research, and semi-structured oral history interviews conducted with Coşkun Sabah to build a comprehensive dataset. The findings demonstrate that the“ud”plays a dynamic role not only in traditional music but also within the sphere of popular music culture. The analysis based on“Coşkun Sabah”s artistic practice highlights the aesthetic and functional transformations of the instrument during this period. In conclusion, this dissertation aims to contribute to the fields of musicology and popular music studies by examining the representation of the“ud”in Turkey's popular music culture through the case of“Coşkun Sabah”.