Türk Pop müzik kültüründe Anadolu Rock müziği temsilcileri ve kullanılan halk türkülerinin analizi
Analysis of Anadolu Rock music represantatives in Turkish Pop music culture and folk songs existing in their art
- Tez No: 388129
- Danışmanlar: PROF. DR. A.METİN KARKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Rock, Rock Müzik, Türk Halk Müziği, Popüler Müzik, Yapısal Müzik Analizi, Anadolu Rock, Rock Music, Turkish Folk Music, Popular Music, Constructional Music Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Anadolu Rock müzik temsilcileri ve repertuvarlarına almış oldukları Türk halk müzikleri incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Türk pop müzik kültürü üzerinde durulmuş, Anadolu Rock' ın başlangıcından günümüze kadar gelen süreçteki gelişmeleri hakkında bilgiler verilmiştir. Popüler müzik kavramından yola çıkarak, Türkiye'de popüler müzik ortamında ilk örneklerini 1960' ların ilk yarısında gördüğümüz“Anadolu pop/rock”adıyla anılan müzik tarzı, dönem dönem etkinliğini kaybetmiş, ancak 1990' ların başlarında varlığını yeniden etkin olarak göstermiştir. Ortaya çıkışı ve kayboluşu pek çok sosyal ve müziksel olguya bağlı olan bu tür müziğin '90' larda yeniden ortaya çıkışı ve etkinliği dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, Anadolu Rock müzik türünün ve temsilcilerinin yapmış olduğu çalışmalarındaki yaşadıkları zorluklar belirtilerek 2000' li yıllara kadar gelinen aşamada bu zorluklara rağmen başarılı çalışmalara yer verildiği gözlemlenmiştir. Bu araştırmada, Anadolu Rock müzik türü ve temsilcileri ele alınarak, rock müzik icracılarının albümlerinde kullanmış oldukları Türk halk müzikleri, TRT müzik dairesi bünyesindeki THM notalarını kapsayan arşivlerden toplanmış, daha önce yapılmış olan bu alandaki tezler incelenmiş, uzman görüşleri de alınarak, kullanılan halk müziklerinin analizine yönelik değerlendirme ölçeği geliştirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, değerlendirme ölçeği kullanılarak bulgular tablolar ve grafikler yardımı ile çözümlenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study observes representatives of the Anadolu Rock Music and their repertoires of Turkish folk music. For this purpose, Turkish pop music was focused on, and information about this process is given in detail from its beginning untill present. Based on the popular music concept, music style named“Anadolu pop/rock”which has initial samples in the first half of the 1960' s, lost its impact in a period but improved in significance once more from the beginnig of 1990' s. Reappearance of this deserves attention which is related with various social and music events for appearance or the contrary. In this context, Anadolu Rock music and its representatives are observed to perform a successful creativity untill 2000' s and difficulties they are faced with are stated in detail. Dealing with Anadolu Rock music and its representatives, this study collects Turkish folk music existing in rock music performers' albums from archives of turkish folk music notes in TRT (Turkish Radio And Television Association) chamber of music, observes previous studies about this subject, takes opinions of experts and develops an evaluation scale for analysis of folk music. In accordance with the collected data, evaluation scale is used, analysis is displayed with tables and graphics in detail.