Para borçlarında temerrüt halinde aşkın zarar
Transcendental damage in case of default of money debts
- Tez No: 992820
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK BİLGİN YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk borçlar hukuku, Türk medeni hukuku, Türk özel hukuku, Turkish law of obligations, Turkish civil law, Turkish private law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Sözleşmelerin süresinde ifa edilmemesi ve diğer şartların varlığı halinde borçlu temerrüde düşmektedir. Paranın kendine özgü nitelikleri sebebiyle, para borçlarında temerrüt halinde özel hükümler düzenlenmiştir. Temerrüdün gerçekleşmesi üzerine para alacaklısının karşılaşacağı öngörülen zararlar için zararın miktarına yahut kusura bakılmaksızın alacaklı temerrüt faizi almaya hak kazanmaktadır. Fakat temerrüt faizini aşan zararların olduğu durumlarda, bu aşkın zararın tazmini için kanun koyucu Türk Borçlar Kanunu'nun 122. maddesini düzenlemiştir. Aşkın zarar hükümleri hakkında uygulamada ve öğretide, yoğun tartışmalar olup çalışmamızda özellikle bu konular incelenecektir. İkinci bölümde, para borçlarının ifasında temerrüdün hüküm ve sonuçları ele alınacaktır. Üçüncü bölümde, aşkın zarar kurumu nitelikleri, koşulları ve hükümleriyle ele alınacaktır. Dördüncü bölümde ise aşkın zarara ilişkin, uygulama tartışmalı olan usul hukuku hükümleri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
If contracts are not fulfilled within the specified timeframe and other conditions are met, the debtor is in default. Due to the unique characteristics of money, special provisions have been established for default in monetary debts. Upon default, the creditor is entitled to default interest for any anticipated losses incurred by the monetary creditor, regardless of the amount of the loss or fault. However, in cases where losses exceed the default interest, the legislator has regulated Article 122 of the Turkish Code of Obligations to compensate for these excess losses. There is intense debate in practice and doctrine regarding provisions concerning excess damages, and this study will specifically examine these issues. The second section will address the provisions and consequences of default in the performance of monetary debts. The third section will address the institution of excess damages, including its characteristics, conditions, and provisions. The fourth section will examine the procedural law provisions concerning excess damages, the application of which is controversial.