Kuraklık etkisi altındaki göllerde iklim değişikliğinin kıyı çamurundaki kadmiyum (Cd) ve kurşun (Pb) metallerinin mobilitesine olan etkisi
Impact of climate change on the mobility of cadmium (Cd) and lead (Pb) metals in coastal mud in drought-affected lakes
- Tez No: 992848
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sediment, Ağır Metal, ICP-OES, Mobilizasyon, Sıcaklık, Fraksiyon, Sediment, Heavy Metals, ICP-OES, Mobilization, Temperature, Fractionation, BCR
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Muğla ili Milas ilçesindeki Boğaziçi Gölü'nden alınan sediment örneklerinde metallerin mobilizasyonu incelenmiştir. Araştırmada, sıcaklık, tuzluluk ve pH gibi iklim değişikliğini temsil eden çevresel değişkenlerin metallerin mobilitesi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Başlangıçta kadmiyum (Cd) ve kurşun (Pb) elementlerine odaklanılmış; ancak deneysel analizlerde Cd metaline rastlanmamış, bunun yerine mangan (Mn), bakır (Cu) ve arsenik (As) metallerinin mobilizasyonu incelenmiştir. Sediment örneklerinde Pb'nin pH ve tuzluluğa bağlı olarak kompleks bir davranış gösterdiği; Cu'nun sıcaklığa duyarlı, pH'a karşı ise nispeten bağımsız olduğu; Mn'nin hem sıcaklık hem de pH'tan güçlü şekilde etkilendiği ve tuzluluk arttıkça mobilizasyonunun arttığı; As'ın ise karmaşık bir zaman–sıcaklık ilişkisi sergilediği tespit edilmiştir. Sediment örnekleri, Bureau Communautaire de Référence (BCR) ardışık ekstraksiyon yöntemiyle dört fraksiyona ayrılmış ve her bir fraksiyondaki metaller ICP-OES cihazı ile analiz edilmiştir. Bulgular, Mn'nin değişebilir ve indirgenebilir fraksiyonlarda yüksek mobiliteye sahip olduğunu; Cu ve Pb'nin ise daha çok oksitlenebilir ve kalıntı formlarda bulunduğunu göstermiştir. Bu metallerin daha stabil olduğu belirlenmiştir. As ise yalnızca kalıntı fazda tespit edildiğinden diğer fraksiyonlardaki dağılımı belirlenememiştir. Sedimentte değişebilir fraksiyonlarda bulunan Cu, Pb ve Mn'nin su ortamına salındığı tespit edilmiştir. As mobil fraksiyonlarda tespit edilmemesine rağmen, sedimentten su ortamına iklimi temsil eden değişkenlere bağlı olarak %4 ile %16 arasında salındığı belirlenmiştir. Sedimentten deniz suyuna en yüksek oranda (%22) Mn'nin salındığı, tatlı suda ise en yüksek oranda (%17) Cu'nun salındığı ölçülmüştür. Bu sonuçlar, iklim değişikliğini temsil eden sıcaklık, pH ve tuzluluğun Boğaziçi Tuzla Gölü sedimentinde metallerin mobilizasyonu üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Sedimentteki mobil fraksiyonlarda bulunan metallerin sucul ekosisteme ise kolaylıkla geçebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the mobilization of metals in sediment samples collected from Boğaziçi Lake, located in the Milas district of Muğla Province, Türkiye, was investigated. The study examined the effects of environmental variables representing climate change, such as temperature, salinity, and pH, on the mobility of metals. Initially, cadmium (Cd) and lead (Pb) were targeted; however, Cd was not detected in the experimental analyses. Therefore, the mobilization behaviors of manganese (Mn), copper (Cu), and arsenic (As) were investigated instead. The results indicated that Pb exhibited complex behavior depending on pH and salinity, Cu was sensitive to temperature but relatively independent of pH, Mn was strongly influenced by both temperature and pH with increasing mobilization under higher salinity conditions, and As showed a complex time–temperature-dependent behavior. Sediment samples were fractionated into four operationally defined fractions using the Bureau Communautaire de Référence (BCR) sequential extraction procedure, and the metal contents of each fraction were analyzed using ICP-OES. The results showed that Mn had high mobility in the exchangeable and reducible fractions, whereas Cu and Pb were predominantly associated with the oxidizable and residual fractions, indicating their relatively stable nature. As was detected only in the residual fraction; therefore, its distribution in other fractions could not be determined. It was determined that Cu, Pb, and Mn present in the exchangeable fractions were released into the aqueous phase. Although As was not detected in the mobile fractions, it was released from the sediment into the water phase at rates ranging from 4% to 16%, depending on climate-related variables. The highest release of Mn (22%) was observed in seawater, while the highest release of Cu (17%) occurred in freshwater conditions. These findings demonstrate that temperature, pH, and salinity—representing climate change—have a significant effect on the mobilization of metals in the sediments of Boğaziçi Tuzla Lake. It was concluded that metals present in the mobile fractions of the sediment can be readily transferred to the aquatic ecosystem.