Bazı pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşitleri tohumlarının yalın ve karışık ekimlerinin verim ve lif kalite özelliklerine etkisi
The impact of various cotton (Gossypium hirsutum L.) varieties sown alone or in mixture on seed cotton yield and fiber quality traits
  1. Tez No: 992847
  2. Yazar: DİLAN ÖZBİLGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HALİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki çeşitliliği, Harran Ovası, Lif kalitesi, Pamuk, İplik, Plant variety, Harran Plain, Fiber quality, Cotton, Yarn
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yalın ve karışık ekilen pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşitlerinin kütlü pamuk verimi ve lif kalite özellikleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla 2024 yılı pamuk yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Araştırmada May 455, Bomba ve Candia çeşitlerinin yalın ekimleri ile belirli oranlarda oluşturulan karışım ekimleri [May 455 (A), Bomba (B), Candia (C); A (100%), B (100%), C (100%), A+B (25%+75%), A+B (50%+50%), A+B (75%+25%), A+C (25%+75%), A+C (50%+50%), A+C (75%+25%), B+C (25%+75%), B+C (50%+50%), B+C (75%+25%) ve A+B+C (1/3+1/3+1/3)] değerlendirilmiştir. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada kütlü pamuk verimi, lif pamuk verimi, çırçır randımanı, 100 tohum ağırlığı, iplik olabilirlik indeksi, lif uzunluğu, lif inceliği, lif mukavemeti, lif olgunluğu, üniformite indeksi, kısa lif oranı, lif uzama yüzdesi, lif parlaklığı, lif sarılık değeri ve çepel alanı özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, en yüksek kütlü pamuk verimi (493,38 kg da-1), en yüksek lif pamuk verimi (220,75 kg da-1), lif uzunluğu (30,14 mm) ve üniformite indeksi (%85,75) Bomba çeşidinin yalın ekiminden elde edilmiştir. Candia çeşidi en ince lifleri (4,57 mic.), en yüksek lif parlaklığını (68,14) ve en yüksek iplik olabilirlik indeksini (147,38 SCI) vermiştir. En yüksek çırçır randımanı May455+Candia (%50+%50) (%48,00), en yüksek çepel alanı ise May 455+Candia (%75+%25) (TrArea 2,58) karışık ekimlerinden elde edilmiştir. En düşük lif sarılık değeri Bomba+Candia (%50+%50) (6,33) karışık ekiminden elde edilmiştir. 100 tohum ağırlığı, lif mukavemeti, kısa lif oranı ve lif uzama yüzdesi bakımından yalın ve karışık ekimler arasında istatistiki olarak herhangi bir farklılık bulunamamıştır. Tüm sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde karışık ekimlerin yalın ekimlere göre önemli bir avantajının olmadığı, bunun yerine iplikhanelerde istenilen kalitede iplik elde etmek için farklı özellikteki pamukların harmanlanmasının daha doğru olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study determined the impact of various cotton (Gossypium hirsutum L.) varieties sown alone or in mixture on seed cotton yield and fiber quality traits during 2024. Cotton varieities, including 'May455', 'Bomba' and 'Candia' were sown either alone or in mixtures with certain ratios ['May 455' (A) (100%), 'Bomba' (B) (100%), 'Candia' (C) (100%), A+B (25%+75%), A+B (50%+50%), A+B (75%+25%), A+C (25%+75%), A+C (50+50%), A+C (75%+25%), B+C (25%+75%), B+C (50%+50%), B+C (75%+25%), A+B+C (33%+33%+33%)]. The experiment was laid out as a randomized complete block design with three replications. Data related to seed cotton yield, lint yield, ginning outturn, 100-seed weight, spinning consistency index, fiber length, fineness, strength, maturity, uniformity index, short fiber index, fiber elongation percentage, reflectance, yellowness, and trash area were collected. The results revealed that the highest seed cotton yield (4933.8 kg ha⁻¹), lint yield (2207.5 kg ha⁻¹ ), fiber length (30.14 mm), and uniformity index (85.75%) were recorded for the sole-grown 'Bomba' variety. The highest values of fiber fineness (4.57 mic.), fiber reflectance value (68.14), and the spinning consistency index (147.38 SCI) were recorded for the sol-grown 'Candia' variety. Regarding mixtures, the highest ginning outturn was achieved from the 'May455'+'Candia' (50%+50%) (48.00%), while the largest trash area was observed for 'May 455'+'Candia' (75%+25%) (TrArea 2.58%). The lowest fiber yellowness value (6.33) was obtained from the 'Bomba'+'Candia' (50%+50%) mixture. No statistically significant differences were recorded between sole and mixture sowings in terms of 100-seed weight, fiber strength, short fiber ratio, and fiber elongation percentage. Overall, it is concluded that mixed sowings did not provide a significant advantage over sole sowings, and instead, mixturing cottons with different characteristics in spinning mills would be a more appropriate approach to obtain yarn with the desired quality.