Hastane sınıflarına devam eden ilkokul öğrencilerinin, ebeveynlerin ve öğretmenlerin görüşleri: İstanbul ili örneği
Examination of the views of children attending hospital classes, their parents and teachers: The case of Istanbul province
- Tez No: 992877
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hastane sınıfları, süreğen hastalık, hastanede eğitim, Hospital classes, chronic illness, education in hospital
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, İstanbul ilindeki hastane sınıflarında sunulan eğitim hizmetini; öğrenci, ebeveyn ve öğretmenlerin gözünden inceleyerek mevcut durumu, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini çok boyutlu bir bakış açısıyla ortaya koymaktır. Nitel araştırma desenlerinden olgubilim (fenomenoloji) yaklaşımına yürütülen araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul'daki hastane sınıflarında öğrenim gören öğrenciler, bu öğrencilerin ebeveynleri ve bu sınıflarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanmış ve tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, hastane sınıflarının tüm paydaşlar tarafından akademik bir destek olmanın ötesinde, çocukların hastane ortamından uzaklaşmasını sağlayan, onlara moral veren ve normalleşme hissi kazandıran hayati bir psikososyal destek mekanizması olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Öğrencilerin öğretmenleriyle kurduğu birebir ve güçlü bağ, ebeveynlerin bu hizmeti çocuklarının iyileşme sürecinde vazgeçilmez bir moral kaynağı olarak görmesi ve öğretmenlerin yaşadığı derin mesleki tatmin, uygulamanın en güçlü yönleri olarak öne çıkmaktadır. Bununla birlikte, bu önemli hizmetin sunumunda; öğrencilerin akran etkileşiminden yoksun kalması, ebeveynlerin hizmetin tanınırlığının ve devamlılığının yetersiz olduğunu düşünmesi; öğretmenlerin ise kendilerini Milli Eğitim Bakanlığı ile hastane yönetimi arasında“arada kalmış”hissetmeleri, materyal eksikliği yaşamaları ve manevi olarak yıpranmaları gibi önemli sorunlar belirlenmiştir. Sonuç olarak, hastane sınıflarının insani düzeyde büyük bir boşluğu doldurduğu ancak idari ve yapısal zayıflıklar nedeniyle potansiyelinin altında bir performans sergilediği anlaşılmıştır. Bu doğrultuda hizmetin daha merkezi, standart ve destekleyici bir yapıya kavuşturulması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the educational services provided in hospital classes in the province of Istanbul from the perspectives of students, parents, and teachers, in order to reveal the current situation, the problems encountered, and potential solutions from a multi-dimensional viewpoint. This research was conducted using a phenomenological qualitative research design. The study group consists of students attending hospital classes in Istanbul, their parents, and the teachers working in these classes. Data were collected through semi-structured interview forms and analyzed using thematic analysis. The research found that hospital classes are perceived by all stakeholders as more than just academic support, but as a vital psychosocial support mechanism that allows children to detach from the hospital environment, boosts their morale, and provides a sense of normalcy. The strong, one-on-one bonds students form with their teachers, the perception of parents that this service is an indispensable source of morale for their children's recovery process, and the deep professional satisfaction experienced by teachers stand out as the strongest aspects of the practice. However, significant problems were identified in the delivery of this important service, such as students' lack of peer interaction; parents' perception of inadequate visibility and continuity of the service; and teachers feeling“stuck in the middle”between the Ministry of National Education and hospital administration, facing material shortages, and experiencing emotional burnout. In conclusion, it was understood that hospital classes fill a significant human need but perform below their potential due to administrative and structural weaknesses. Accordingly, it has been emphasized that the service needs to be transformed into a more centralized, standardized, and supportive structure.