Doğrudan yabancı yatırımlar ile ithalat, ihracat ve ekonomik büyüme ilişkisi: MINT ülkeleri üzerine uygulamalı bir çalışma
The relationship with foreign direct investment and import, export and economic growth: An empirical study on MINT countries
  1. Tez No: 992905
  2. Yazar: BATUHAN KARABİBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Ekonomik büyüme, Gayri safi yurtiçi hasıla, MINT ülkeleri, Uluslararası ticaret, İhracat, İthalat, Foreign direct investments, Economic growth, Gross domestic product, MINT countries, International trade, Export, Import
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı doğrudan yabancı yatırımlar ile ithalat, ihracat ve ekonomik büyüme ilişkisini Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye'den oluşan MINT ülkeleri özelinde incelemektir. Çalışma; giriş bölümünün ardından birinci bölümde doğrudan yabancı yatırımların teorik çerçevesinin incelenmesiyle devam etmektedir. İkinci bölümde doğrudan yabancı yatırımların makroekonomik göstergeler üzerindeki etkileri incelenmiş olup ithalat, ihracat ve ekonomik büyüme ilişkisine dair literatür taramasına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde MINT ülkeler grubunun oluşumu incelenmiş ve grup üyesi ülkelerin mevcut makroekonomik göstergeleri hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde doğrudan yabancı yatırımları etkileyen faktörler detaylıca işlenmiş ve beşinci bölüm itibariyle çalışmanın analiz bölümüne geçilmiştir. Son olarak ise genel değerlendirme ve sonuçlar kapsamında bulgulara dair önerilerde bulunulmuştur. Çalışmada MINT ülkelerinin 1970-2023 yıllarına ait doğrudan yabancı yatırımlar, ithalat, ihracat ve ekonomik büyüme verileri panel veri analizi tekniğiyle incelenmiştir. İlk etapta değişkenlere ait tanımlayıcı istatistikler verilmiştir. Ardından Pesaran LM Testi aracılığıyla Yatay Kesit Bağımlılığı testi uygulanmıştır. Bu testin ardından Pesaran CADF ve Bai-Ng Birim Kök testleri ile veriler sınanmıştır. Birim kök testinden sonra Pesaran-Yamagata Delta Testi aracılığıyla verilerin homojenliği belirlenmiş ve sonuçların ardından eşbütünleşmenin sınanması adına Westerlund ECM Eşbütünleşme Testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilere ait uzun dönemli ilişkilerin katsayı tahminleri için CCE (Ortak İlişkili Etkiler) ve AMG (Genişletilmiş Ortalama Grup) katsayı tahmincileri tercih edilmiştir. Uygulanan analizlerin ardından MINT ülkeleri kapsamında doğrudan yabancı yatırımların ithalat, ihracat ve ekonomik büyüme üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmazken, ekonomik büyümenin doğrudan yabancı yatırımlar ve ihracat üzerinde etkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. İlave olarak ithalatın, ekonomik büyümeyi güçlü bir biçimde desteklediği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between foreign direct investment (FDI), imports, exports, and economic growth with a specific focus on the MINT countries, namely Mexico, Indonesia, Nigeria, and Turkey. Following the introduction, the first chapter of the study explores the theoretical framework of foreign direct investment. The second chapter investigates the macroeconomic impacts of FDI and provides a comprehensive literature review on the relationship between imports, exports, and economic growth. In the third chapter, the formation of the MINT country group is discussed, accompanied by an overview of the current macroeconomic indicators of its member states. The fourth chapter elaborates on the factors influencing foreign direct investment. Beginning with the fifth chapter, the empirical analysis of the study is presented. Finally, the study concludes with a general evaluation, offering policy suggestions based on the findings. The study analyzes annual data for foreign direct investment, imports, exports, and economic growth covering the period 1970–2023 for the MINT countries, utilizing panel data analysis techniques. Initially, descriptive statistics for the variables are provided. This is followed by the application of the Pesaran LM Test to detect cross-sectional dependence. Subsequently, the Pesaran CADF and Bai-Ng unit root tests are employed to assess stationarity. After testing for unit roots, the Pesaran-Yamagata Delta Test is used to determine data homogeneity. In the next step, the Westerlund ECM cointegration test is conducted to assess long-run relationships among the variables. To estimate long-run coefficients between the variables, the Common Correlated Effects (CCE) estimator and the Augmented Mean Group (AMG) estimator are employed. The empirical findings indicate that, within the context of MINT countries, foreign direct investment does not have a statistically significant impact on imports, exports, or economic growth. However, economic growth is found to influence both foreign direct investment and exports. Additionally, the results reveal that imports significantly contribute to economic growth.